Šinavatra se vratio iz egzila nakon 15 godina, odmah odveden u zatvor

Srna
Šinavatra se vratio iz egzila nakon 15 godina, odmah odveden u zatvor

BANGKOK - Bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra, koji je od 2008. godine bio u egzilu, vratio se danas u svoju zemlju, čime je okončao samoizgnanstvo samo nekoliko sati prije nego što će njegovi politički saveznici u parlamentu pokušati da formiraju vladu.

Šinavatra, milijarder iz populističke partije Peu Tai, pobjegao je u inostranstvo prije 15 godina, a potom je u odsustvu osuđen na zatvor zbog zloupotrebe položaja.

To se desilo dvije godine nakon što ga je vojska svrgnula u puču zbog navodne korupcije i nelojalnosti državi, što je on negirao.

Šinavatra (74) se nakratko pojavio sa članovima svoje porodice na terminalu za privatne avione na aerodromu u Bangkoku, smiješeći se i mašući stotinama pristalica, poslije čega je u policijskom konvoju odvezen do Vrhovnog suda, a zatim u zatvor, gdje će, prema odluci suda, provesti osam godina.

Dok je izlazio sa aerodroma noseći crno odijelo, crvenu kravatu i žutu iglu na reveru sa kraljevskim obilježjima, Taksin je sklopio ruke i naklonio se u tradicionalnom pozdravu pred portretom kralja i kraljice.

Šinavatra ćerka, Petongtarn Šinavatra, potvrdila je da je njen otac bezbjedno stigao i objavila je na "Fejsbuku" slike nasmijanog Taksina sa porodicom, uključujući sedmoro unučadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana