Sin predsjednika Kolumbije pušten na uslovnu slobodu

Srna
Sin predsjednika Kolumbije pušten na uslovnu slobodu

BOGOTA - Sud u Kolumbiji odobrio je Nikolasu Petru, sinu kolumbijskog predsjednika, uslovni otpust iz pritvora dok se suočava sa optužbama za pranje novca i nezakonito bogaćenje.

Sudija Omar Leonaro Beltran naredio je Nikolasu da ne napušta mjesto stanovanja, ali je odbio zahtjev tužilaštva da mu odredi kućni pritvor.

Petro (37) je uhapšen prije sedam dana u gradu Barankvili sa bivšom suprugom Dajsuris del Karmen Vaskez, koja je u pritvoru zbog istih optužbi.

Tužilac Mario Burgos rekao je tokom ročišta da je Petro naveo da je nelegalan novac ušao u kampanju njegovog oca 2022. godine, da je iznos premašivao ograničenja i da to nije u potpunosti prijavljeno izbornim vlastima.

Kolumbijski predsjednik negira da su mu bile poznate bilo kakve ilegalne aktivnosti i da će nastaviti sa politikom svoje administracije.

Međutim, analitičari navode da bi skandal mogao da oteža njegove težnje ka mirovnom ili eventualnom dogovoru o predaji sa oružanim grupama te njegove planove za reforme.

Prema optužbama, Nikolas Petro dobio je novac od optuženih krijumčara droge u zamijenu za njihovo uključivanje u mirovni plan predsjednika.

On je izjavio da se ne osjeća krivim ali je najavio saradnju sa tužilaštvom, koje ga tereti da je kupovao nekretnine sa novcem koji nije bio dio njegove plate.

Nikolas Petro podnio je ostavku na funkciju poslanika u provinciji Atlantiko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana