Sijarto upozorava: Dozvola za udar na Rusiju povećava rizik od eskalacije

RT Balkan
Sijarto upozorava: Dozvola za udar na Rusiju povećava rizik od eskalacije

BUDIMPEŠTA – Budimpešta se zalaže za mir i izrazila je zabrinutost zbog moguće dozvole za udare dalekometnim oružjem duboko u Rusku Federaciju, rekao je šef mađarske diplomatije.

Mađarska je zabrinuta zbog moguće dozvole za raketne udare dugog dometa na rusku teritoriju, jer bi to bilo u suprotnosti s bezbjednosnim interesima Evrope i povećalo bi rizik od eskalacije, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto.

- Budimpešta je zainteresovana za mir. Ispunjeni smo anksioznošću na svakom koraku. Neosporna je činjenica da ako se rakete dugog dometa iskoriste protiv ciljeva duboko u Rusiji, to će povećati prijetnju od eskalacije, kazao je Sijarto na konferenciji za novinare.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ranije izjavio da NATO zemlje ne razgovaraju više samo o mogućoj upotrebi zapadnog oružja dugog dometa, već i odlučuju da li će se direktno uključiti u ukrajinski sukob.

- Ako ta odluka bude donesena, to će značiti ništa drugo do direktno učešće zemalja NATO-a, SAD-a i evropskih država u ratu u Ukrajini. To bi suštinski promijenilo prirodu sukoba, jer bi značilo da NATO zemlje ratuju protiv Rusije. Ukoliko je to tako, onda ćemo mi usvojiti odgovarajuće odluke, polazeći od prijetnji sa kojima se suočavamo, upozorio je ruski predsjednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana