Sijarto: Teško je gledati kako poljska diplomatija tone u blato laži

Tanjug
Sijarto: Teško je gledati kako poljska diplomatija tone u blato laži

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je, reagujući na stav zamjenika ministra spoljnih poslova Poljske Vladislava Teofila Bartoševskog da Mađarska treba da napusti EU i NATO i napravi savez sa Rusijom, da veoma poštuje poljsku diplomatiju, pa je "teško gledati kako tone u blato laži".

Sijarto je na Fejsbuku napisao da će "po hiljaditi put ponoviti" da je tokom nedavne mirovne misije, tokom koje je posjetio i Rusiju, premijer Viktor Orban predstavljao Mađarsku, a ne Evropsku uniju, prenosi agencija MTI.

Prema njegovoj ocjeni, "nije mudro govoriti o izolaciji u slučaju premijera i vlade koji su jedini u Evropi ostali u stanju da održavaju odnose i sa Zapadom i sa Istokom".

Zamjenik ministra spoljnih poslova Poljske Vladislav Teofil Bartoševski u nedjelju je izrazio sumnju u neophodnost članstva Mađarske u EU i NATO, nakon izjave mađarskog premijera Viktora Orbana da Varšava vodi licemernu politiku prema Moskvi.

Bartoševski je rekao da ne razumije zašto Mađarska želi da ostane članica organizacija koje joj se toliko ne dopadaju i zapitao zašto Orban ne napravi uniju sa Rusijom.

"To je ovako: ako ne želite da budete član nekog kluba, uvijek možete da izađete", dodao je Bartoševski.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana