Sijarto: Promigraciona politika EU predstavlja opasnost

Tanjug
Foto: Ilustracija

BUDIMPEŠTA – Promigraciona politika Evropske unije predstavlja opasnost, dok borba Kirgistana protiv terorizma znači sigurnost za Evropu, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u Biškeku.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim kirgistanskim kolegom Jenbekom Kulubajevim, Sijarto je rekao da obe zemlje plaćaju cijenu sukoba za koje nisu odgovorne, prenio je MTI.  

Mađarska i Kirgistan bile su članice „globalne promirovne većine“ koje pozivaju na hitan prekid vatre i mirovne pregovore u ratu u Ukrajini, rekao je on, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Mađarske.  

Sijarto je pohvalio napore Kirgistana u borbi protiv terorizma i rekao da je globalna prijetnja od terorizma „veća nego ikada“ zbog mogućnosti ilegalne migracije koje se nude potencijalnim napadačima.  

On je kazao da promigraciona politika EU ohrabruje imigrante da započnu svoje putovanje ka kontinentu, a teroristi „koriste poplavu ljudi“.  
Mađarska „sve zemlje koje daju prioritet borbi protiv terorizma na način na koji to čini Kirgistan vidi kao saveznika“, istakao je Sijarto.  

Budimpešta, koja predsjedava Evropskom unijom, takođe podržava početak pregovora sa Kirgistanom o ublažavanju viznog režima i potpisivanju poboljšanog sporazuma o partnerstvu i saradnji.  

Sijarto je rekao da su kritike zvaničnika EU upućene Kirgistanu u vezi sa navodnim zaobilaženjem sankcija Rusiji „potpuno neosnovane“.  

„Mađarska vidi sankcije EU kao štetne, opasne i apsolutno beskorisne, koje više štete državama članicama nego Rusiji“, naglasio je on.  

Prema njegovim riječima, lideri EU očigledno nisu spremni priznati da su sankcije bile loša odluka i radije optužuju druge, a među njima i Kirgistan.  
Mađarska bi uvijek podržala Kirgistan kao vezu između Istoka i Zapada, istakao je Sijarto.  

Mađarska vjeruje da svaka zemlja ima suvereno pravo da iskorijeni spoljno miješanje i uticaj na volju naroda, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana