Sijarto osudio ideju dubokih udara zapadnim oružjem

Srna
Foto: Ilustracija

BUDIMPEŠTA - Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto osudio je ideju da Ukrajina iskoristi zapadno oružje za udare duboko u ruskoj teritoriji i nazvao to opasnom eskalacijom, saopštio je portparol mađarske vlade Zoltan Kovač.

„Što se tiče Ukrajine, ministar Sijarto je osudio ideju upotrebe oružja koje je isporučio Zapad za udare duboko u ruskoj teritoriji, nazivajući to opasnom eskalacijom“, rekao je Kovač na svojim društvenim mrežama.

Sijarto je rekao da bi Mađarska više voljela da se postigne diplomatsko rješenje sukoba nego vojno i da je ostala jedina zemlja u EU i NATO-u koja nije i neće isporučivati oružje Kijevu, dodao je portparol.

Sijarto je ragovao nakon što je predsjednik Vladimir Zelenski pozvao Zapad da dozvoli upotrebu dalekometnog oružja za udare na Rusiju.

Na redovnom sastanku saveznika Ukrajine u američkoj vazduhoplovnoj bazi „Ramštajn“ u Njemačkoj, Zelenski je ponovio molbu zapadnim zemljama da isporuče više raketa dugog dometa i ukinu ograničenja za njihovo korištenje za gađanje ciljeva kao što su aerodromi unutar Rusije.

Ostin: Duboki udari zapadnim raketama ne bi preokrenuli rat

Američki ministar odbrane Lojd Ostin upozorio je da ne postoji nijedna konkretna vojna sposobnost koja bi preokrenula rat u Ukrajini u korist Kijeva, 

Ostin je rekao da će Vašington i ostali saveznici nastaviti da pružaju snažnu podršku Ukrajini i najavio još 250 miliona dolara američke vojne pomoći.

Na pitanje novinara, šef Pentagona je odbacio ideju da bi odobravanje dubokih udara unutar Rusije zapadnim oružjem promijenilo stanje u ratu.

On je rekao da je Rusija već premjestila avione koji lansiraju klizne bombe na Ukrajinu izvan dometa raketa „atakams“ koje su isporučile SAD.

„Ne postoji nijedna sposobnost koja će sama po sebi biti odlučujuća u ovoj kampanji”, rekao je Ostin novinarima na kraju sastanka.

On je dodao da Ukrajina ima sopstvene sposobnosti - poput dronova - da pogodi ciljeve unutar Rusije koji su izvan domašaja „atkmsa“ i projektila „storm šedou“ koje su isporučili Britanci.

Njemačka se obavezala da će Kijevu isporučiti dodatnih 12 samohodnih haubica, dok je Kanada saopštila da planira da pošalje 80.840 malih raketa vazduh-zemlja, kao i 1.300 bojevih glava u narednim mjesecima.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana