Sijarto: Mađarski parlament će na jesen doneti odluku o pristupanju Švedske NATO-u

Tanjug
Sijarto: Mađarski parlament će na jesen doneti odluku o pristupanju Švedske NATO-u

BUDIMPEŠTA - Parlament Mađarske bi ove jeseni trebalo da donese odluku o ratifikaciji pristupanja Švedske NATO-u, pošto je vlada podijela relevantne dokumente ranije ove godine, izjavio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On je u intervjuu turskom kanalu TRT World rekao da su dosadašnji pokušaji da se riješe sporovi sa Stokholmom propali, dodajući da je Mađarska postala „meta i žrtva ovog političkog spora” i da je na udaru miješanja u unutrašnju politiku.

Naveo je da se Mađarska, kao saveznik Turske, redovno konsultuje o članstvu Finske i Švedske u NATO-u sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom.

-Mada Mađarska ne želi da postane prepreka na putu švedskog članstva u NATO, ona takođe uzima u obzir turske interese, jer odbrambeni savezi moraju biti zasnovani na povjerenju - naveo je mađarski ministar, prenosi agencija MTI.

Što se tiče rata u Ukrajini, Sijarto je rekao da je Mađarska u „singularnoj situaciji” i ukazao da Ukrajini živi oko 150.000 Mađara, od kojih su, navodi, mnogi regrutovani u ukrajinsku vojsku i izgubili živote.

-Mađarska poziva na hitan prekid vatre i mirovne pregovore i odbija da dozvoli isporuku oružja Ukrajini preko svoje teritorije - rekao je on i istakao da što se prije završi rat, to će manje Ukrajinaca i ukrajinskih Mađara ginuti.

 Prema njegovim riječima, Mađarska poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine „bezuslovno” i podržava oko milion izbjeglica koje su stigle od početka rata.

-Shodno tome, Mađarska očekuje od Ukrajine da povrati prava mađarske manjine kakva su bila 2015. u pogledu upotrebe maternjeg jezika, kulture i administracije - rekao je Sijarto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana