Sijarto: Evropska unija ne smije da postane "anti-kineski blok"

Tanjug
Sijarto: Evropska unija ne smije da postane "anti-kineski blok"

STOKHOLM - Mađarska vlada želi da izbjegne da Evropska unija postane "anti-kineski blok", izjavio je danas u Stokholmu ministar vanjskih poslova Peter Sijarto, pozivajući na stratešku saradnju umjesto na sistemsku konkurenciju.

  „Uopće se ne slažemo sa načinom na koji određene evropske zemlje žele da definišu Kinu kao neku vrstu sistemskog rivala", rekao je Sijarto u pauzi neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU, navodi se u saopštenju ministarstva.
  Iako postoje i vanjski i unutrašnji napori da se EU pretvori u „neku vrstu anti-kineskog bloka", Mađarska to definitivno želi da izbjegne, rekao je on, prenosi agencija MTI.

 „Smatramo da Evropska unija treba da teži strateškoj saradnji sa Kinom", dodao je on i istakao snažne ekonomske veze između EU i Kine, što pokazuje, kako je naveo, bilateralni trgovinski promet koji je prošle godine dostigao 860 milijardi eura, pri čemu su Njemačka, Francuska i Italija činile 46 posto.

 „Nisu centralne evropske zemlje najveći trgovinski partneri Kine, već najveće zapadnoevropske zemlje", rekao je ministar.
  On je naglasio da je BDP Kine sada premašio BDP EU. Dok je 2010. Kina činila samo 9 posto globalnog BDP-a u poređenju sa 22 posto u EU, danas je situacija obrnuta, jer Kina ostvaruje 18 posto globalnog BDP-a, dok privreda EU čini 17 posto svjetskog BDP-a, dodao je.

 Sijarto je rekao da bi bilo besmisleno da zapadnoevropske zemlje žele da prekinu ekonomske veze između Kine i Evrope, ukazujući na „jasnu podjelu rada između Istoka i Zapada" koja se pojavila u automobilskoj industriji.
  Zapadne kompanije proizvode električna vozila, a istočne proizvode baterije za njih, rekao je Sijarto, ističući da "jedno bez drugog ne funkcioniše", kao i da ne treba miješati politiku u ekonomiju.

„Pustimo da ova podjela rada stvorena na racionalnoj, razumnoj ekonomskoj osnovi funkcioniše tako da evropski ekonomski "
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana