Sijarto: Evropa možda neće biti spremna na novi talas migracija

Srna
Foto: Arhiva

BEJRUT- Evropa možda neće moći da se nosi sa još jednim talasom ilegalnih migracija izazvanim krizom sa hranom u najsiromašnijim zemljama Azije i Afrike, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.


"Mađarska i Liban su dvije zemlje koje su geografski udaljene jedna od druge, ali smo jednako zainteresovani za što skorije postizanje mira u Ukrajini. Naravno, ukoliko nema mira, kriza sa hranom će se pogoršati, što će navesti desetine miliona ljudi da napuste svoje zemlje", rekao je Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare sa libanskim ministrom spoljnih poslova Abdalahom Bouom Habibom u Bejrutu.

On je naglasio da se zna da pomenute poteškoće mogu dovesti do novih talasa migracije iz već nestabilnih regiona koji će biti većih razmjera i ozbiljniji nego ikad ranije.

"Isto tako znamo da ti talasi migracije destabilišu situaciju i da su generalno usmjereni ka Evropi. Ukoliko se ovaj pritisak poveća, Evropa neće moći da se nosi s tim", upozorio je Sijarto.

Sijarto je pozvao na pružanje pomoći Sjevernoj Africi i Bliskom istoku u stvaranju uslova koji bi omogućili ljudima tamo da normalno žive i pomogli da se vrate hiljade izbjeglica koje su pobjegle iz tih regiona.

Šef mađarske diplomatije izrazio je nadu da će pomoć Mađarske u obnovi hrišćanskih crkava u Libanu doprinijeti pomenutim naporima.

Sijarto je istakao da je Vlada Mađarske za taj program izdvojila dva miliona dolara i da je sada odlučila da doda još 1,8 miliona.

Obraćajući se kasnije učesnicima međunarodne konferencije za pomoć sirijskim izbjeglicama, koje sada čine gotovo petinu stanovništva u Libanu, Sijarto je naveo da je mađarska Vlada u posljednjih nekoliko godina sprovela niz projekata u Siriji vrijednosti oko 27 miliona dolara u polju izgradnje, obrazovanja, zdravstvene njege i poljoprivrede, javila je novinska agencija MTI.

Prema njegovim riječima, ukoliko međunarodna zajednica ne promijeni stav, sve više Sirijaca će napustiti svoje kuće i sve manje njih će se vraćati, prenio je TASS. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana