Sijarto: EU pala u ratnohuškačko stanje, Mađarska i Slovačka u manjini

Srna
Sijarto: EU pala u ratnohuškačko stanje, Mađarska i Slovačka u manjini

BUDIMPEŠTA - Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da je Budimpešta "stigmatizovana" zbog insistiranja na okončanju sukoba u Ukrajini.

"Mađarska će nastaviti da insistira na hitnom i mirnom rješavanju ukrajinskog sukoba uprkos pritisku Zapada da promijeni svoj stav", izjavio je Sijarto u intervjuu ruskom poslovnom listu RBK.

On je priznao da ne cijene svi mađarski partneri napore Budimpešte da se prekinu neprijateljska dejstva između Moskve i Kijeva.

Mađarska je bila dosljedna u odbijanju da pošalje oružje Ukrajini, te je pozivala na hitan prekid vatre i kritikovala zapadne sankcije Rusiji kao neefikasne i poražavajuće.

"Kada god kažem da je neophodan mir, stigmatizovan sam, govore da sam proruski, proputinovski, pa čak i da sam ruski špijun i propagandista Kremlja", rekao je Sijarto.

Šef mađarske diplomatije je primijetio da "intelektualni nivo debate /o rješavanju ukrajinskog sukoba/ nije na visokom nivou" i dodao da je Mađarska vidjela "samo stigmatizovanje", ali ne i kontraargumente kao odgovor na svoj stav.

"Ovo ne pomaže u rješavanju problema. Nastavićemo da branimo svoju poziciju. Moraćemo da se suočimo sa veoma jakim pritiskom, ponekad, čak ,i sa ucjenama. Suočavamo se sa zahtjevima da promijenimo svoj stav, ali nismo spremni da to uradimo zato što je to volja mađarskog naroda", istakao je najviši mađarski diplomata.

Sijarto se požalio da je EU uglavnom pala u ratnohuškačko stanje i napomenuo da su Mađarska i Slovačka završile "u apsolutnoj manjini" kada je riječ o stavovima prema Ukrajini.

"Ovdje nije pitanje šta mi mislimo o ratu, već šta mislimo o tome kako mir može da se postigne na najkraći i najbrži način. Vjerujemo da što više oružja bude isporučeno, to će sukob duže trajati. Ne vidimo nikakvo rješenje na bojnom polju, samo za pregovaračkim stolom", zaključio je on.

Sijarto je prošle sedmice putovao u Rusiju na sastanak sa Aleksejem Milerom, šefom energetskog giganta "Gasproma", da bi razgovarao o izvozu prirodnog gasa u Mađarsku, koja u velikoj mjeri zavisi od snabdijevanja iz Rusije.

Sijarto je izrazio žaljenje zbog toga što mnogi na Zapadu energetsku saradnju sa Rusijom vide kao političku kontroverzu i naglasio da sporazumi sa Moskvom garantuju održive isporuke gasa Mađarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana