Sijarto: Bugarska ponudila pomoć Mađarskoj nakon zabrane tranzita ruske nafte

Tanjug
Foto: ATV.hu

BUDIMPEŠTA - Bugarska je ponudila pomoć Mađarskoj u rješavanju poteškoća koje su nastale nakon što je Ukrajina zabranila tranzit nafte ruskog Lukoila, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Nakon razgovora sa bugarskim ministrom energetike Vladimirom Malinovim, Sijarto je rekao da su razmotrili situaciju koja je nastala zbog ''neprihvatljivog” poteza Ukrajine da onemogući tranzit sirove nafte Lukoila u Mađarsku i Slovačku.

''Ne samo da time ugrožavaju energetsku bezbjednost Mađarske i Slovačke, već i krše sporazum o pridruživanju između Evropske unije i Ukrajine”, rekao je Sijarto, navodi se u saopštenju ministarstva.

On je napomenuo da se Komitet EU za trgovinsku politiku sastao danas u Briselu kako bi raspravljao o ovom pitanju, prenosi MTI.

''Vidjećemo kada će Evropska komisija formulisati svoj stav i sazvati konsultacije između Evropske unije i Ukrajine, poslije kojih očekujemo da će Ukrajina ukinuti zabranu tranzita nafte Lukoila”, dodao je on.

Sijarto je istakao da se značajan dio mađarskih snabdjevanja prirodnim gasom isporučuje preko Bugarske i da je ta zemlja među najpouzdanijima u regionu.

Mađarska je primila 5,6 milijardi kubnih metara prirodnog gasa preko Bugarske prošle godine i 3,9 milijardi do sada ove godine, a Sijarto je tim povodom istakao da Bugarska ''poštuje sve svoje obaveze kao tranzita zemlja''.

Sijarto je rekao da je Bugarska ponudila pomoć Mađarskoj u vezi sa situacijom koja je nastala nakon ukrajinske zabrane.

Dodao je da ''iako ne postoji direktna veza za isporuku sirove nafte'' između dve zemlje, Bugarska se ponudila da je donese u Mađarsku, što je Sijarto okarakterisao kao ''prijateljski gest''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana