Sijarto: Budimpešta protiv eskaliranja sukoba

Srna
Sijarto: Budimpešta protiv eskaliranja sukoba

BUDIMPEŠTA - Mađarska će biti protiv bilo kakvog prijedloga koji bi mogao dovesti do eskalacije sukoba u Ukrajini, direktnog sukoba sa Rusijom ili koji predstavlja prijetnju početka trećeg svjetskog rata, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Mađarska će u naredna dva dana biti protiv bilo kakvih prijedloga koji bi mogli dovesti do eskalacije neprijateljstava u Ukrajini ili neposredne prijetnje od globalnog rata. Nećemo podržati bilo kakav prijedlog koji će NATO približiti ratu ili Alijansu pretvoriti iz odbrambene u napadačku strukturu", naglasio je Sijarto.

Prema njegovim riječima, NATO treba da se pridržava prethodnih odluka da ne učestvuje u neprijateljstvima u Ukrajini i da izbjegava direktan sukob sa Rusijom.

Šef mađarske diplomatije istakao je da je Budimpešta protiv neprijateljstava u Ukrajini i da ih osuđuje, te da to "nije mađarski niti rat NATO-a".

On je dodao da su saveznici iz NATO iskazali konfliktne namjere, planove i predloge koji bi ih mogli navesti "da pređu određene linije koje su donedavno smatrane crvenim".

Sijarto je izrazio nadu da će zdrav razum, mir i bezbjednost prevagnuti u naredna dva dana tokom samita šefova diplomatija Alijanse. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana