Si-En-En: Tramp i Zelenski imaju za danas zakazan telefonski razgovor

Tanjug
Foto: Agencije

LONDON- Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imaju za danas zakazan telefonski razgovor, rekla su dva dobro obaviještena izvora za Si-En-En.

To će biti njihov prvi razgovor otkako je Tramp napustio Bijelu kuću, a dolazi usred zabrinutosti u Evropi u vezi sa tim kakva će biti Trampova politika prema ratu u Ukrajini ako pobjedi na predsjedničkim izborima u novembru, navodi američka televizijska mreža.

Izvori su naveli da se već neko vrijeme vode razgovori o prikladnom terminu za telefonski razgovor između Trampa i Zelenskog.

Zelenski je u ekskluzivnom intervjuu za Bi-Bi-Si u četvrtak izjavio da će biti teško sarađivati sa Trampom ako bude ponovo izabran za predsjednika SAD, ali je istakao da je spreman da sarađuje sa bilo kim ko bude predsjednik SAD. 

Povodom izjave Trampovog kandidata za potpredsjednika Džej Di Vensa da "ga nije briga šta se događa sa Ukrajinom", Zelenski je rekao da možda Vensa nije briga za Ukrajinu, ali da Kijev mora da nastavi da sarađuje sa Vašingtonom.

Ukrajinski predsjednik je u Velikoj Britaniji juče učestvovao na sastanku Evropske političke zajednice, gdje je održao govor, a prethodno se sastao sa britanskim premijerom Kirom Starmerom, koji je obećao da će Velika Britanija pružati pomoć Ukrajinu koliko god bude potrebno i obećao pomoć od tri milijarde funti.

Tramp je više puta izjavio da bi mogao da riješi ukrajinski rat za jedan dan, podsjeća Si-En-En.

U prošlomjesečnoj debati na Si-En-En-u sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom, Tramp je rekao da "nisu prihvatljivi" uslovi ruskog predsjednika Vladimira Putina za mirovni sporazum koji bi uključivao da Ukrajina ustupi četiri teritorije koje je Rusija pripojila.

Zelenski je prošle sedmice tokom boravka u SAD izjavio da su Bajden i Tramp "veoma različiti", ali da obojica podržavaju demokratiju.

"Mislim da će Putin obojicu mrziti", naveo je Zelenski.

Tramp se prošle sedmice sastao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, drugi put za manje od šest mjeseci, nakon što je Orban posjetio Kijev, Moskvu i Peking. 

Orban je evropskim liderima nakon sastanka prenio da je Tramp "spreman da djeluje kao posrednik za postizanje mirovnog sporazuma" između Rusije i Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana