Si Đinping razgovarao sa Zelenskim prvi put od početka rata

GS/Agencije
Si Đinping razgovarao sa Zelenskim prvi put od početka rata

Rat u Ukrajini – 426. dan. Američki Federalni istražni biro (FBI) sa Ukrajinom prikuplja dokaze o ruskim ratnim zločinima u zemlji. Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o privremenom upravljanju imovinom neprijateljskih zemalja.

Zaharova: Moskva konstatovala spremnost Pekinga da uspostavi pregovore

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da je Moskva konstatovala spremnost Pekinga da uspostavi pregovarački proces, ali i istakla da nije problem u nedostatku dobih planova.

"Primjećujemo spremnost kineske strane da uloži napore za uspostavljanje pregovaračkog procesa. Kijevski režim do sada pokazuje svoje odbacivanje bilo kakvih razumnih inicijativa, usmjerenih na političko i diplomatsko rješenje ukrajinske krize, a eventualni pristanak na pregovore uslovljen je ultimatumima sa namjerno nerealnim zahtjevima'', rekla je Zaharova.

Komentarišući današnji telefonski razgovor ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga, Zaharova je istakla da vlasti u Kijevu i ''njihovi zapadni kustosi'' već demonstrirali sposobnost da okončaju miroljubive inicijative.

''Prema tome, malo je vjerovatno da će bilo kakve pozive na mir na adekvatan način primiti marionete koje kontrolišu iz Vašingtona'', rekla je Zaharova.

Ranije danas, kineski predsjednik Si Đinping razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, kojem je prenio da će Kina poslati predstavnike u Ukrajinu i sa svim stranama razgovarati o rješavanju krize u toj zemlji.

Ovo je prvi kontakt dvojice lidera od  početka sukoba u Ukrajini, a Si je preneo Zelenskom da će Kina poslati specijalne predstavnike u Ukrajinu i sa svim stranama razgovarati o rješavanju krize u toj zemlji.

Zelenski je na Tviteru objavio da je imao dug i sadržajan razgovor sa Sijem.

"Vjerujem da će to, kao i imenovanje ukrajinskog ambasadora u Kini, dati snažan podsticaj razvoju naših bilateralni odnosa", poručio je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik je u više navrata tražio od Sija da se sastanu, posebno poslije posjete kineskog predsjednika Moskvi u martu.         

Si Đinping razgovarao sa Zelenskim prvi put od početka rata

Predsjednik Kine Si Đinping razgovarao je danas telefonom sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim, javljaju kineski mediji.

Oni su razgovarali o bilateralnim pitanjima i krizi u Ukrajini.

Kako prenosi Sinhua, Si je rekao da je Kina, kada je riječ o ukrajinskoj krizi, uvijek bila na strani mira.

Takođe je saopštio da će uputiti izaslanika u Ukrajinu i druge zemlje na konsultacije u cilju političkog rješavanja krize, prenosi Sputnjik.

Ukrajinski predsjednik je objavio na Tviteru da je razgovor bio dug i sadržajan i izrazio nadu da će imenovanje novog ambasadora zemlje u Kini doprinijeti boljem razvoju odnosa dviju zemalja, prenosi RT Balkan.

Prethodni ambasador je, podsjetimo, preminuo u februaru 2021. godine.

- Imao sam dugačak i sadržajan razgovor sa predsjednikom Si Đinpingom. Vjerujem da će ovaj razgovor, kao i postavljanje ambasadora Ukrajine u Kini, dati snažan podsticaj razvoju naših bilateralnih odnosa - napisao je Zelenski.

Predstavnik kineskog Ministarstva spoljnih poslova je nakon razgovora dvojice lidera poručio da je Kina dosljedna i vrlo jasna da je spremna da nastavi da razvija bilateralne odnose sa Ukrajinom.

- Obje strane treba da nastave tradiciju međusobnog poštovanja i iskrenosti i da razvijaju kinesko-ukrajinsko strateško partnerstvo - saopštili su iz Pekinga.

Prvi telefonski razgovor dvojice predsjednika održan je u julu 2021. godine.

Ukrajinski mediji: Završni ruski udar na zapadni dio Bahmuta

Ukrajinski mediji javljaju da su Rusi spremili snage za završni udar u Bahmutu, kako bi zauzeli jedino preostalo uporište kijevskih snaga u zapadnom dijelu grada.

Kako navode ukrajinski izvori, ruske Vazdušno-desantne snage i ruski Južni vojni okrug koncentrišu sve što im je potrebno za završni udar na zapadni dio Bahmuta.

Istovremneo, ruski jurišni odredi "Vagnera" nastoje da prođu do kraja grada.

Ukrajinski mediji su prvi put priznali da njigove snage drže samo zapadnu periferiju Bahmuta.

Ruski vojni izvori navode da njihove snage kontrolišu i dijelove puta prema Časovom Jaru te da se borbe vode i van Bahmuta, prema Konstantinovki.

Navaljni rekao da se protiv njega vodi istraga zbog optužbi za terorizam

Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni rekao je da se protiv njega vodi istraga zbog optužbi za terorizam i da bi zbog toga mogao biti osuđen na još 30 godina zatvora. 

"Izneli su apsurdne optužbe da mi preti 30 godina u zatvoru... da ja, dok sam u zatvoru, činim terorističke akte", objavili su komentare Navaljnog na Tviteru njegovi saradnici.

Ruski istražitelji su ovog mjeseca zvanično povezali pristalice Navaljnog sa ubistvom poznatog vojnog blogera Vladlena Tatarskog, koji je ubijen u bombaškom napadu u Sankt Peterburgu. 

Pristalice Navaljnog su negirale bilo kakvu vezu sa tim ubistvom. 

Ruski istražitelji su saopštili da je 11 osoba stavljeno na međunarodnu poternicu zbog slučaja povezanog sa Navaljnim, javio je Tas.

Navaljni već izdržava kaznu od 11 i po godina zbog optužbi za navodnu prevaru i nepoštovanje suda, podsjeća britanska agencija.

Na osnovu nalaza zapadnih laboratorija, Navaljni je otrovan nervnim agensom u Sibiru u avgustu 2020. godine, a sljedeće godine je uhapšen nakon što se vratio iz Njemačke gdje je bio na liječenju zbog trovanja. Kremlj je negirao da je pokušao da otruje Navaljnog.

Bliski susret iznad Baltičkog mora - njemačke i britanske snage presrele tri ruska borbena aviona

Tri ruska borbena aviona, koja su letjela bez signala transpondera, presrele su njemačke i britanske snage u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora, saopštio je njemački Luftvafe.

FBI prikuplja dokaze o ruskim ratnim zločinama u Ukrajini

Ukrajina sa Federalnim istražnim biroom (FBI), kao i američkim kompanijama prikuplja dokaze o ratnim zločinima koje su počinili Rusi, izjavili su visoki američki zvaničnici.

FBI ima iskustva u u radu u prikupljanju i analizi takvih podataka, rekao je specijalni agent FBI, Aleks Kobzanets na konferenciji u San Francisku.

Posao uključuje ispitivanje informacija iz mobilnog telefona, forenzičke analize uzoraka DNK, kao i analizu dijelova tijela prikupljenih sa bojnih polja, rekao je specijalni agent FBI.

(Rojters)Ruska vlada nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Agent je dodao da je američki FBI poslednjih godinu i po radio na pomaganju Ukrajini da takođe identifikuje ruske saradnike i špijune koji djeluju u Ukrajini i ruske snage koje su djelovale van Kijeva dok se invazija dešavala.

Putin potpisao ukaz o privremenom upravljanju imovinom "neprijateljskih" zemalja

Kremlj je saopštio da je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao ukaz o uvođenju privremenog upravljanja imovinom osoba iz neprijateljskih zemalja, kao odgovor na zaplenu ili ograničavanje prava raspolaganja nad ruskom imovinom u inostranstvu.

U preambuli uredbe se kaže da su potrebne "hitne mjere" kao odgovor na nezakonite radnje SAD i drugih zapadnih zemalja usmjerenih na lišavanje ili ograničavanje imovinskih prava Ruske Federacije, njenih kompanija i građana, prenosi Tas.

Uredbom je predviđeno da se u slučaju takvih neprijateljskih radnji, uvodi privremena uprava nad imovinom koju u Rusiji posjeduju vlasnici iz neprijateljskih zemalja.

Ukazom je obuhvaćen spisak imovine koja već podliježe mjeri privremenog upravljanja i na njemu se za sada nalaze akcije stranih kompanija Unipro i Fortum.

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev poručio je da će Rusija odgovoriti "oko za oko" ako Zapad bude plijenio zamrznutu rusku imovinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana