Si Đinping pozvao na širenje sveobuhvatne praktične saradnje sa Rusijom

Tanjug
Si Đinping pozvao na širenje sveobuhvatne praktične saradnje sa Rusijom

 PEKING - Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je danas da je spreman da sarađuje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kako bi iskoristili priliku da povodom 75. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa nastave širenje sveobuhvatne praktične saradnje. Kako je prenio Kineski državni radio, Si je to naveo u čestitki koju je povodom godišnjice uputio Putinu.

"Od uspostavljanja diplomatskih odnosa, dvije strane su neprekidno unapređivale kvalitet bilateralnih odnosa na osnovu bazičnih interesa dvaju zemalja i naroda, oslanjajući se na istorijsko iskustvo", naveo je Si.

On je dodao da su "trajno dobrosusedstvo, sveobuhvatna strateška koordinacija i međusobno korisna saradnja postali najvažnije karakteristike bilateralnih odnosa Kine i Rusije".

Si je istakao da visoko ocenjuje razvoj odnosa Kine i Rusije i da je spreman da sarađuje sa Putinom kako bi iskoristili priliku koja se pruža povodom 75. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa, čvrsto usmeravajući bilateralne odnose u pravom smjeru, nastavljajući širenje sveobuhvatne praktične saradnje i zajednički promovišući visoko kvalitetan razvoj i modernizaciju dve zemlje.

Kineski predsednik je ocenio da bi time doprineli očuvanju svetskog mira i stabilnosti, kao i izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo. U svojoj poruci Siju, Putin je uz najsrdačnije čestitke povodom godišnjice ocenio da su "bliski i međusobno korisni odnosi Rusije i Kine izdržali test vremena", kao i da su "odnosi Rusije i Kine dostigli najviši nivo u istoriji".

Dvije strane aktivno sprovode saradnju u politici, ekonomiji i trgovini, nauci i tehnologiji, kao i u drugim oblastima, efikasno koordinirajući međunarodne i regionalne poslove i radeći zajedno na izgradnji pravednog multipolarnog svetskog poretka", naglasio je Putin.

Putin je naveo i da je siguran da će dvije strane u potpunosti realizovati konsenzus postignut tokom njegovih sastanaka sa Sijem, i učvrstiti sveobuhvatno strateško partnerstvo Rusije i Kine za novu eru, kako bi dve zemlje promovisale bezbednost i stabilnost na evroazijskom kontinentu i šire. 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana