Sežurne:  Francuska udvostručila sredstva za odbranu

Tanjug
Sežurne:  Francuska udvostručila sredstva za odbranu

PARIZ - Francuski ministar za Evropu i spoljne poslove Stefan Sežurne izjavio je da je Francuska već počela da ponovo povećava svoja vojna ulaganja i da je u dva zakona o vojnim programima udvostručila sredstva namijenjena odbrani.

Na pitanje da li dijeli strah pojedinih vojnih zvaničnika da bi Rusija mogla da napadne zemlje NATO-a u roku od nekoliko godina i da li zapadne zemlje treba više da ulažu u svoju odbranu, Sežurne je u intervjuu za portal Vest-Frans odgovorio da, ako je tema egzistencijalna za Evropsku uniju, to znači da od toga zavisi njena kolektivna bezbjednost.

-U sadašnjem geopolitičkom kontekstu, u našem je interesu da sebi postavimo prava pitanja – rekao je Sežurne.

 On smatra da su Evropskoj uniji potrebni vojni budžeti koji joj omogućavaju da se suoči sa prijetnjom i da je evropsku odbranu potrebno organizovati na usklađeniji način.

-Dakle, moramo povećati naše napore. Tema je egzistencijalna i mi kao Evropljani moramo pronaći bezbjednosne garancije - istakao je Sežurne.

Prema njegovim riječima, EU mora da postigne saglasnost da dalje udružuje svoju vojnu opremu, da stvara interakcije između vojski i da postepeno ima veću vojnu integraciju, u industrijskim i operativnim pitanjima.

-Ovo je očigledno dio naše agende evropskog suvereniteta - rekao je francuski ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana