Severnokorejski balistički projektil eksplodirao u vazduhu

Tanjug
Severnokorejski balistički projektil eksplodirao u vazduhu

SEUL - Sjeverna Koreja lansirala je balističku raketu u pravcu Istočnog mora tokom noći, ali je projektil eksplodirao u vazduhu nakon što je preletio oko 250 kilometara, saopštila je južnokorejska vojska.

U saopštenju se navodi da je projektil lansiran iz oblasti Pjongjanga i da obavještajne službe Južne Koreje i SAD sprovode detaljne analize o tome, prenio je Jonhap.

Vojni izvor rekao je za tu novinsku agenciju da izgleda da je Sєeverna Koreja probno ispalila hipersoničnu raketu na čvrsto gorivo, ali da je test bio neuspješan jer je projektil eksplodirao nakon što je preletio oko 250 kilometara.  

Lansiranje je usliєedilo nakon što je Sєeverna Koreja osudila dolazak američkog nosača aviona USS "Teodor Ruzvelt" u Južnu Koreju, navodeći da je riječ o činu provokacije.

Nosač aviona stigao je u Busan, 320 kilometara jugoistočno od Seula, u subotu uoči trilateralne vojne vežbe SAD, Južne Koreje i Japana.

Lansiranje projektila je takođe uslijedilo nakon što je Severna Koreja  potpisala sveobuhvatni sporazum o strateškoj saradnji sa Rusijom tokom prošlonedjeljne posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Pjongjangu, kojim je, između ostalog, predviđeno da dvije zemlje priteknu jedna drugoj u pomoć, ukoliko budu napadnute.

Sjeverna Koreja je posljednji put lansirala više balističkih projektila kratkog dometa u Istočno more 30. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana