Šest pacijenata pozitivno na HIV nakon transplantacije

SRNA
Šest pacijenata pozitivno na HIV nakon transplantacije

RIO DE ŽANEIRO - Šest pacijenata kojima je transplantiran organ pozitivni su na HIV virus nakon što su primili zaražene organe od Službe za transplantaciju u Rio de Žaneiru, saopštili su državni zvaničnici.

Kancelarija ministarstva zdravlja u Riju saopštila je da je laboratorija odgovorna za sprovođenje testova na doniranim organima suspendovana nakon što su organi dva donatora presađeni šestoro ljudi, koji su bili na listi čekanja za transplantaciju.

Drugi pacijenti su podvrgnuti skriningu da bi se videlo da li su organi koje su primili zaraženi, a svi ushlađeni organi donatora se testiraju sve do decembra 2023. kada je laboratorija angažovana.

"Ovo nema presedana", navodi se u saopštenju.

Policija istražuje ko je odgovoran za ovu grešku.

Zdravstvene vlasti su upozorene na problem kada se primalac transplantiranog srca požalio da ima zdravstvenih problema, a ispostavilo se da je zaražen HIV virusom. Još dva pacijenta koja su dobila po jedan bubreg takođe su pozitivna.

Lekari su izrazili zabrinutost da bi ovako ozbiljna greška mogla da naruši poverenje javnosti u doniranje organa i smanji broj donatora.

Služba za transplantaciju u Rio de Žaneiru datira od 2006. godine i preko nje je 16.000 ljudi primilo donirane organe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana