​​​​​​​ Zelenski: Potrebno nam je još protivvazdušne odbrane

GS/Agencije
​​​​​​​ Zelenski: Potrebno nam je još protivvazdušne odbrane

MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini traje 640 dana. U Kijevu se dogodila serija eksplozija, prenijeli su jutros ukrajinski mediji.

Zelenski: Ukrajini potrebno više PVO da zaštiti izvozne rute žitarica

Ukrajini je potrebno više protivvazdušne odbrane da zaštiti svoje izvozne rute žitarica, kao i regione koji se graniče sa Rusijom, izjavio je danas predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, obraćajući se na međunarodnom samitu o bezbjednosti hrane u Kijevu.

-Postoji deficit protivvazdušne odbrane - to nije nikakva tajna - rekao je Zelenski na samitu "Zrno iz Ukrajine", kojem su prisustvovali visoki zvaničnici iz evropskih zemalja, uključujući predsjednika Švajcarske Alana Berseta i premijerke Litvanije Ingride Simonite, prenio je Rojters.

Zelenski je govorio nakon što je Rusija napala Ukrajinu sa 75 dronova preko noći, što je bio najveći napad dronovima tokom rata, navela je agencija.

Zajedničku konferenciju za novinare troje lidera prekinula je sirena za vazdušni napad.         

Zelenski je rekao da će strani partneri snabdijevati Ukrajinu plovilima koji će pratiti konvoje teretnih brodova iz ukrajinskih luka kako bi garantovali njihovu bezbjednost.

U međuvremenu, predsjednica Evropske komisije Ursula Fon der Lejen je obećala podršku u pismu Zelenskom koje je podijelila na platformi X (Tviter), rekavši da će EK obezbediti 50 miliona evra za "brze popravke i nadogradnju infrastrukture u ukrajinskim lukama.

Radnici dobili otkaz, pa fabriku napustili pjevajući, RASPLAKAĆE VAS OVAJ PRIZOR

Za 52 radnika koji su nakon gašenja proizvodnje dobili otkaz u pogonima „Ledo” u Čitluku juče je bio zadnji radni dan.

Borel: Čvrsto smo uz Ukrajinu

EU čvrsto stoji uz Ukrajinu u vrijeme kada je Rusija pokrenula najveći udar dronovima na Kijev do sada, saopštio je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbjednost Jozep Borel.

Borelj je na mreži "Iks" rekao da je ovim napadom izazvano "rasprostranjeno uništenje", te da je stanovništvu u strahu i da je poremećen život.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da je Kijev gađan u više talasa sa 75 donova iranske proizvodnje "šahed" i da su oboreni svi osim jednog.

Zelenski: Potrebno nam je još protivvazdušne odbrane

Ukrajini je potrebno više protivvazdušne odbrane da bi zaštitila svoje rute za izvoz žitarica, kao i regije koje se graniče sa Rusijom, rekao je predsjednik Vladimir Zelenski na međunarodnom samitu o bezbjednosti hrane u Kijevu.

- Postoji deficit protivvazdušne odbrane - to nije nikakva tajna - rekao je Zelenski na samitu "Zrno iz Ukrajine", kojem su prisustvovali visoki zvaničnici evropskih zemalja.

On je istakao da se Kijev nada da će riješiti nedostatak protivvazdušne odbrane dobijanjem novih zaliha od partnera i povećanjem sopstvenih proizvodnih kapaciteta, u čemu je, kako je dodao, postignut napredak.

Zelenski je naveo da će Ukrajini strani partneri isporučiti plovila koja će pratiti konvoje teretnih brodova iz ukrajinskih luka da bi se garantovala njihova bezbjednost.

Zelenski: Rusija tokom noći lansirala više od 70 dronova Šahed, većina oborena

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Rusija tokom noći lansirala više od 70 bespilotnih letelica Šahed na Ukrajinu, od kojih je većina oborena.

Zelenski je rekao da je napad, koji se dogodio u ranim jutarnjim satima na dan kada Ukrajina obilježava sjećanje na Holodomor iz 1932-33, kada je od gladi umrlo nekoliko miliona Ukrajinaca, bio čin "namjernog terora", prenosi Rojters.

Kijev: Rusija noćas pokrenula najmasovniji napad dronovima na Ukrajinu

Rusija je prethodne noći pokrenula najmasovniji napad dronovima kamikazama na Ukrajinu, a na meti dronova tipa "šahed" bio je  prvenstveno Kijev, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo.

Kako je navedeno, veliki broj ruskih bespilotnih letjelica iz različitih pravaca lansiran je ka Kijevu.

Očevici su rekli za Rojters da su se u Kijevu tokom cijele noći čule eksplozije, a gradonačelnik Vitalij Kličko saopštio je da su dve osobe povrijeđene kada su fragmenti oborenih dronova pali na stambene zgrade.

Zelenski: Potrebne su nam tri važne pobjede kada je riječ o SAD i EU

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da njegova zemlja treba da obezbijedi tri ključne "pobjede" u međunarodnoj zajednici - odobrenje velikih paketa pomoći od američkog Kongresa i Evropske unije  i formalni početak pregovora za pridruživanje EU.

Zelenski je to rekao na konferenciji za novinare sa letonskim predsjednikom Edgarsom Rinkevičsom, koji je izrazio uvjerenje da će paket pomoći EU proći, ali je dodao da bi to moglo da potraje duže nego što se očekivalo.

-Potrebne su nam tri pobjede. Prva je pobjeda sa Kongresom SAD. To je izazov, nije lako, ali Ukrajina čini sve što  - rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

On je govorio i o paketu od 50 milijardi evra pomoći od Evropske unije, koji je ranije najavljen za Ukrajinu, a kome se protivi Mađarska.

-Druga važna stvar je da nam je potrebna pomoć EU u paketu od 50 milijardi evra - rekao je ukrajinski predsjednik.

Kao treću potrebnu pobjedu on je naveo otvaranje pregovora o budućem članstvu Ukrajine, ocjenjujući da bi taj potez podigao ukrajinski moral.

Dvadeset mjeseci nakon ruske agresije na Ukrajinu, došlo je do "zasićenja" Zapada u odnosima sa Kijevom, koji se u velikoj mjeri oslanja na svoje saveznike za vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć u borbi protiv Rusije, ocjenjuje Rojters i podsjeća da je američki predsjednik Džozef Bajden prošlog mjeseca zatražio od Kongresa da odobri više milijardi dolara pomoći Ukrajini, ali da su sredstva za Kijev izostavljena u zakonu  o privremenom finansiranju federalne vlade prošle nedjelje.

Bijela kuća je u više navrata vršila pritisak na zakonodavce da usvoje Bajdenov prijedlog zakona o izdvajanjima za hitne slučajeve, u vrijednosti od skoro 106 milijardi dolara, od čega je više od 61 milijardu dolara namenjeno Ukrajini.

Republikanska većina je, međutim, glasala proiv izdvajanja novca za Ukraji­nu.

Kada je riječ o pomoći EU, Evropska komisija je predložila proširenje budžetske podrške kako bi pomogla Ukrajini da isplati plate i podmiri druge troškove dok se sukob nastavlja, a 27 država članica EU trebalo bi da glasaju o paketu na samitu 14-15. decembra u Briselu.

Postoji, međutim, zabrinutost da bi pomoć mogao da blokira mađarski premijer Viktor Orban.

Zelenski je u petak takođe objavio da su smijenjena četiri zamjenika komandanta Nacionalne garde, ali nije naveo razloge za njihovu smjenu.

Smjenjivanje četiri zamjenika komandanta Nacionalne garde objavljeno je predsjedničkim dekretima, zajedno sa tri nova imenovanja, a ni za jednu od tih odluka nisu navedeni razlozi, prenosi Rojters.

Kličko: Dvije osobe povrijeđene u ruskom napadu dronovima na Kijev

Više dijelova Kijeva bili su jutros meta masovnog napada dronovima, izjavio je jedan očevidac, a gradonačelnik Vitalij Kličko saopštio je da su dve osobe povrijeđene kada su fragmenti oborenih dronova pali na stambene zgrade.

Kličko je na svom Telegram kanalu napisao da su fragmenti presretnitih dronova izazvali požar u jednom obdaništu, prenosi Rojters.

Ukrajinski mediji prethodno su javili da se u Kijevu čula serija eksplozija.

Vazdušna uzbuna je objavljena u nizu oblasti u Ukrajini - Kijevskoj, Čerkaškoj, Černigovskoj, Sumskoj Harkovskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoj, Kirovogradskoj i Hersonskoj, prenio je Unijan.

Serija eksplozija u Kijevu, vazdušna opasnost u više regiona Ukrajine

U Kijevu se dogodila serija eksplozija, prenijeli su jutros ukrajinski mediji.

Načelnik gradske vojne uprave Sergej Popko saopštio je da je požar izbio u nestambenoj zgradi.

Vazdušna uzbuna je objavljena u nizu oblasti - Kijevskoj, Čerkaškoj, Černigovskoj, Sumskoj Harkovskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoj, Kirovogradskoj i Hersonskoj, prenosi Unijan.

Agencija navodi da ukrajinska protivvazdušna odbrana djeluje, a da nadležni apeluju na građane da se sklone na bezbjedna mjesta.

Portparol Rišija Sunaka: Britanija nema pravo da savjetuje Ukrajinu o izborima

Britanska vlada ne smatra da ima pravo da savjetuje Ukrajinu kada treba da održi predsjedničke izbore, rekao je portparol britanskog premijera Rišija Sunaka.

  -Nije na nama da komentarišemo termin izbora u drugoj zemlji. Redovno razgovaramo sa našim ukrajinskim partnerima i razgovaramo o načinima za unapređenje demokratije. Bojim se da ne mogu ništa drugo da dodam - rekao je on za agenciju TASS.

Predstavnik Sunakovog Kabineta premijera nije otkrio obim vojne pomoći Velike Britanije Ukrajini za 2024.

-Velika Britanija je bila vodeći partner i pružila je Ukrajini skoro pet milijardi funti podrške. Pored toga, obučili smo više od 30 hiljada ukrajinskih vojnika od 2022. Svoju dalju podršku ćemo objaviti u dogledno vrijeme - rekao je on.

Sljedeći predsjednički izbori u Ukrajini zakazani su za proleće 2024. godine, ali zakon ne dozvoljava njihovo održavanje tokom vanrednog stanja.

Predsjednik Volodimir Zelenski je više puta izjavio da se predsjednički izbori mogu održati tek nakon završetka sukoba.

Prošle nedjelje austrijski ministar za evropske i međunarodne poslove Aleksandar Šalenberg rekao je da Zelenski neće moći zauvijek da odlaže izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana