Senegal: Vlada raspustila opozicionu stranku, ograničila pristup internetu

Tanjug
Senegal: Vlada raspustila opozicionu stranku, ograničila pristup internetu

DAKAR- Vlada Senegala danas je raspustila veliku opozicionu stranku i ograničila internet usluge u zemlji nekoliko sati nakon što je popularni predsjednik te stranke rekao da je sudija naredio njegovo hapšenje, javlja AP.

Bivša premijerka Aminata Ture kritikovala je raspuštanje partije Patriote Senegala za rad, etiku i bratstvo kao „neviđeni neuspjeh“ u demokratskoj istoriji te zapadnoafričke nacije.

To je izazvalo dodatnu zabrinutost u vezi sa predsjedničkim izborima sljedeće godine u Senegalu, koji se dugo smatrao bastionom demokratije i regionalnim liderom u diplomatiji, dodaje Asošiejted pres.

Opoziciona stranka je „često pozivala svoje pristalice da učestvuju u pobunjeničkim pokretima“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Senegala Antoan Feliks Diom.

On je indirektno okrivio opozicionu stranku za gubitak života i pljačku imovine tokom protesta u junu zbog krivičnog gonjenja opozicionog lidera Usmana Sonka, koji se smatra ključnim protivnikom na izborima.

Nije bilo neposrednog odgovora Patriota Senegala, ali je stranka u prošlosti negirala da je izazvala nasilje, navodi AP.

-Senegalska vlada je ograničila usluge mobilnog interneta, što je mera preduzeta „zbog širenja govora mržnje i subverzivnih poruka na društvenim mrežama - rekao je ministar komunikacija Musa Bokar Tiam.

Stanovnici širom zemlje izjavili su da nemaju pristup internetu.

Sonko je rekao da mu je lokalni sudija u glavnom gradu Dakaru naložio privremeni pritvor nakon novih optužbi protiv njega u subotu, uključujući zavjeru protiv države i pozive na pobunu. Prethodne optužbe su se odnosile na "korumpiranje maloljetne osobe", što je dovelo do osude Sonka u junu i izazvalo smrtonosne proteste širom zemlje, u kojima su život izgubile 23 osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana