Šef SZO potvrdio da je u Gazi otkriven poliovirus, pozvao na prevenciju

Tanjug
Šef SZO potvrdio da je u Gazi otkriven poliovirus, pozvao na prevenciju

BRISEL- Šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus potvrdio je danas da je u Gazi otkriveno prisustvo poliovirusa i upozorio da će deca u toj ratom razorenoj enklavi uskoro biti zaražena ako se brzo ne preduzmu preventivne mjere.

Dan nakon što je SZO objavila da je vrlo vjerovatno da među populacijom Gaze ima slučajeva poliovirusa, direktor te organizacije je na platformi X izrazio zabrinutost zbog cijene koju konflikt između Izraela i Hamasa ima po ljudske živote, prenosi Rojters. 

On je istakao da prisustvo poliovirusa u Gazi govori o tome sa kakvim strašnim uslovima je tamošnje stanovništvo suočeno. "Kontinuirano trajanje sukoba ometa napore da se odgovori na pretnje kakva je poliovirus koji se može sprečiti", napisao je Tedros na mreži X. 

On je svoju objavu na toj platformi putem linka povezao sa člankom koji je objavio u francuskom Mondu i u kojem je upozorio da ako se ne preduzme hitna akcija, samo je pitanje vremena kada će ta bolest stići do hiljada nezaštićene djece. 

Tedros je dodao da će SZO poslati u Gazu više od million vakcina protiv poliovirusa koje deca treba da prime narednih nedelja da bi se spriječila zaraza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana