Šef NATO-a bira zamjenika: Dvije žene sa Balkana glavni favoriti

Tanjug
Šef NATO-a bira zamjenika: Dvije žene sa Balkana glavni favoriti

BRISEL -Novi generalni sekretar NATO, bivši holandski premijer, Mark Rute prije nego što zvanično započne svoj mandat ima zadatak da izabere zamjenika, a među ozbiljnim kandidatima u briselskim krugovima se pominju dvije žene, bivše zvaničnice Severne Makedonije i Bugarske.

-Ova funkcija bi vrlo vjerovatno mogla da pripadne jednoj ženi iz Istočne Evrope - rekla je za Politiko bivša portparolka NATO Oana Lungesku.

To je potvrdio i visoki neimenovani zvaničnik Alijanse, dodajući da postoji generalni konsenzus među saveznicima da na to mjesto treba da dođe neko iz Istočne Evrope.

Ime o kojem se mnogo govori je bivša ministarka odbrane Radmila Šekerinska, navode diplomata NATO i visoki zvaničnik Alijanse. Ako bi bila izabrana, ona bi bila najviši zvaničnik NATO do sada iz regiona Zapadnog Balkana koji ne dolazi iz zemlje članice EU.

Šekerinska je trenutno potpredsjednica Partije evropskih socijalista, a imala je ključnu ulogu u prijemu Severne Makedonije u NATO prije četiri godine.

Ona je u jednom intervjuu nakon ruske invazije na Ukrajinu, odbacila ruske tvrdnje da je širenje Alijanse na istok “zloslutni plan Zapada”.

-Naprotiv, velike članice NATO nisu imale naročitog apetita za proširenjem -rekla je tada Šekerinska.

Kao kandidat za desnu ruku Rutea, pominje se i bivša zamjenica premijera Bugarske, i nekadašnja evropska komesarka, Marija Gabrijel, navode dvoje dobro obaviještenih zvaničnika.

Gabrijel nije željela da komentariše ove navode. Delegacije Bugarske i Severne Makedonije nisu komentarisale ove eventualne kandidature.

Iako se dvije kandidatkinje sa Balkana smatraju za glavne favorite, pominju se još neka imena kao što je bivši letonski premijer Krišjanis Karinš, a i Poljska i Turska razmatraju da predlože svoje predstavnike, navode dvoje NATO diplomata.

Aktuelni zamjenik Rutea Mirčea Đoana odlazi sa položaja kako bi učestvovao na predsjedničkim izborima u Rumuniji u novembru, rekli su NATO zvaničnici za Politiko.

Rute stupa na dužnost 2. oktobra u trenutku kada Alijansa treba da ojača istočno krilo kako bi prevenirala bilo kakvu potencijalnu rusku agresiju, navodi briselski portal i dodaje da je zato bitno duboko poznavanje doktrine Kremlja kada se radi o izboru Ruteovog naslednika.

Uloga zamjenika generalnog sekretara NATO dobila je na značaju tokom posljednje decenije, napominje Oana Lungesku. Nosilac ove funkcije zamjenjuje svog šefa i predsedavan dva puta nedjeljno sastancima sa 32 ambasadora u Sjevernoatlantskom savjetu, ili na svakom vanrednom sastanku, uključujući Savjet NATO-Ukrajina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana