Sedam eksplozija u industrijskoj zoni blizu nuklearke

GS/Agencije
Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini – 372. dan. Žestoke borbe i dalje se vode oko Bahmuta. Rusi tvrde da su Ukrajinci izveli napad na njihovu teritoriju. Predsjednik Rusije Vladimir Putin naveo je da je riječ o "terorističkom aktu". Sa druge strane, Kijev je odbacio tvrdnje Moskve. Ministri G20 poslije sastanka u Nju Delhiju bez zajedničkog stava o Ukrajini. Prvi put od početka rata, kratko su razgovarali ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken.

Sedam eksplozija u industrijskoj zoni blizu nuklearke

Ukrajinska vojska granatira grad Energodar, a najmanje sedam eksplozija dogodilo se u industrijskoj zoni blizu Zaporoške nuklearne elektrane, saopštio je predsjednik pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

"Eksplozije se čuju u gradu energetskih radnika, gdje se nalazi Zaporoška nuklearna elektrana, koja je najveća u Evropi. Pad granata najbolje su čuli mještani industrijske zone, koja se nalazi blizu nuklearke", napisao je Rogov na "Telegramu".

Rusija je u više navrata skretala pažnju međunarodne zajednice na granatiranje nuklearke koje vrše ukrajinske snage. Međutim, Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju /IAEA/ koja je posjetila nuklearku početkom septembra samo je izrazila zabrinutost u vezi s tim, ali se suzdržala od određivanja sa koje strane su ispaljene granate, podsjeća TASS

Brisel šalje Kijevu artiljerijsku municiju vrijednu milijardu evra

EU će isporučiti Ukrajini artiljerijsku municiju u vrijednosti od milijardu evra u roku od nekoliko sedmica, javio je list "Fajnanšel tajms" pozivajući se na neimenovane verzije.

List se u izvještaju osvrnuo na inicijativu koja omogućuje izdvajanje milijardu evra iz takozvanog Evropskog mirovnog fonda.

Izvor je rekao da će se isporuka najvjerovatnije izvršiti u sljedećih nekoliko sedmica.

"Fajnanšel tajms" podsjeća da je Kijevu najpotrebnija artiljerijska municija, konkretno granate za haubicu promjera 155 milimetara, te da takvu municiju proizvodi 12 kompanija u EU.

U izvještaju se najavljuje da će ministri odbrane EU sljedeće sedmice razgovarati o ovom pitanju.

Brovdi: Ukrajinskoj izviđačkoj jedinici naređeno da napusti Bahmut

Ukrajinskoj izviđačkoj jedinici koja dejstvuje dronovima sa sjedištem u Bahmutu naređeno je da napusti taj opkoljeni grad na istoku, izjavio je danas njen komandant Robert Brovdi u video snimku objavljenom na Telegramu.

"Usred noći, jedinica Madiarske ptice dobila je naređenje da odmah napusti Bahmut i prebaci se na novo mjesto borbenih dejstava", rekao je Brovdi, prenosi Si-En-En.

Ruske snage su napredovale u Bahmutu u posljednjih nekoliko dana nakon mjeseci intenzivnog granatiranja i borbi oko, koji se nalazi na sjeveroistoku Donjecke oblasti i već mjesecima je na meti Moskve.

"Mi izvršavamo naređenje", rekao je Brovdi i dodao da ne zna zašto se jedinica premiješta.

Ukrajinska policija: Ruske snage digle u vazduh ključni most do Bahmuta

Ruske snage digle su tokom noći u vazduh ključni most koji povezuje opkoljeni grad Bahmut na istoku Ukrajine sa obližnjim selom Hromovo, saopštila je ukrajinska policija.

U policiji u gradu Konstantinivka za Si-En-En su izrazili nadu da će most biti popravljen u narednim danima, jer je riječ o vitalnoj arteriji za izvlačenje civila i dopremanje zaliha kao što je municija.

Most je ujedno i posljednji glavni put snabdijevanja od Bahmuta do grada Časiv Jar.

Vojska i dalje može da pristupi Bahmutu kroz polja, saopštila je policija.

Bahmut je saobraćajno čvorište i preko njega se vrši snabdijevanje ukrajinskih trupa na istoku zemlje.

Kvad grupa: Rusiji se ne može dozvoliti da nekažnjeno vodi rat

Rusiji se ne može dozvoliti da nekažnjeno vodi rat, navodi se u današnjem saopštenju nakon sastanka američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i šefova diplomatija Indije, Japana i Australije u Nju Delhiju.

Takozvana Kvad grupa takođe je ukazala da je prijetnja Rusije o upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini nedopustiva.

"Ako nekažnjeno dozvolimo Rusiji da radi ono što radi u Ukrajini, onda je to poruka potencijalnim agresorima svuda da bi i oni mogli da se izvuku", rekao je Blinken.

Blinken se sastao sa kolegama iz Kvad grupe na marginama sastanka Grupe 20 (G20) u Nju Delhiju, gdje su ministri spoljnih poslova razgovarali o ratu u Ukrajini, prenosi Rojters. 

U svojoj izjavi, ministri Kvada su takođe osudili akcije kojima se povećavaju napetosti u Južnom kineskom moru i militarizacija te oblasti.

Naziv Kvad grupe je Kvadrilateralni bezbjednosni dijalog, fokusiran na strateška pitanja u indo-pacifičkom regionu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borel pozvao je danas međunarodnu zajednicu da radi zajedno i ukazao da u trenutnoj situaciji niko ne bi smio da ostane neutralan.

Blinken se sastao u četvrtak sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim prvi put od početka sukoba u Ukrajini i  pozvao je Moskvu da okonča rat i poništi suspenziju o učešću u novom nuklearnom sporazumu START, rekao je visoki američki zvaničnik.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su  Lavrov i Blinken razgovarali manje od 10 minuta i da nije bilo nikakvih pregovora, javile su ruske novinske agencije.

Na sastanku G20, SAD i zemlje saveznice pozvale su na nastavak pritiska na Rusiju da okonča sukob, ali nije postignuta zajednička izjava o osudi Moskve zbog rata u Ukrajini zbog protivljenja Rusije i Kine.

SAD danas objavljuju novi paket vojne pomoći Ukrajini od oko 400 miliona dolara

SAD će danas objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od oko 400 miliona dolara, koji obuhvata uglavnom municiju, rekla su dva neimenovana zvaničnika.

Očekuje se da će pomoć Ukrajini biti glavna tema današnjeg sastanka američkog predsjednika Džozefa Bajdena i njemačkog kancelara Olafa Šolca u Bijeloj kući, objavio je Rojters.

Izvori su naveli da novi paket američke pomoći Ukrajini sadrži više raketa GMLRS za HIMARS lansere, municiju za borbena vozila "bredli", kao i lansirne mostove oklopnih vozila.             

Oprema će se finansirati iz predsjedničkih sredstava ili će biti isporučena iz američkih zaliha bez odobrenja Kongresa kao odgovor na hitan slučaj, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana