SBA: U SAD ukradeno više od 200 milijardi dolara pomoći tokom pandemije

Tanjug
SBA: U SAD ukradeno više od 200 milijardi dolara pomoći tokom pandemije

VAŠINGTON- Više od 200 milijardi dolara je navodno ukradeno u SAD iz dvije velike inicijative za pomoć malim preduzećima tokom pandemije virusa korona, saopštio je američki nadzorni organ.

Brojke koje je u utorak objavio generalni inspektor američke administracije za mala preduzeća (SBA), mnogo su veće od prethodnih projekcija kancelarije, prenosi AP.

U izvještaju generalnog inspektora navodi se da je “najmanje 17 odsto svih sredstava za COVID-EIDL i JPP isplaćeno potencijalno lažnim akterima”.

U komentarima priloženim izveštaju, visoki zvaničnik SBA osporio je nove brojke i rekao da pristup generalnog inspektora “sadrži ozbiljne nedostatke”. Asošijeted pres je 13. juna izvestio da su prevaranti potencijalno ukrali oko 280 milijardi dolara hitne pomoći, dok su još 123 milijarde dolara potrošene pogrešno.

Najveći dio potencijalnih gubitaka je iz dva programa SBA, a drugi iz obezbijeđenih beneficija za nezaposlene radnike, koji su iznenada ostali bez posla usljed ekonomskih preokreta izazvanih pandemijom.

Tri inicijative su pokrenute tokom administracije Donalda Trampa i naslijedio ih je američki predsednik Džozef Bajden. Portparol SBA saopštio je da je “od vitalnog značaja da se razjasni da se 86 odsto vjerovatnih prevara u programima COVID-EIDL i JPP dogodilo u prvih devet mjeseci tih programa”. Prevara u programima pomoći nezaposlenima tokom pandemije iznosi 76 milijardi dolara, prema svedočenju generalnog inspektora Ministarstva rada Larija Tarnera u Kongresu.

To je konzervativna procjena. Još 115 milijardi dolara greškom je otišlo ljudima koji nisu trebali da dobiju beneficije, prema njegovom svjedočenju, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana