Savjet bezbjednosti UN traži od Gutereša smjernice za postupanje s talibanima

Tanjug
Savjet bezbjednosti UN traži od Gutereša smjernice za postupanje s talibanima

NjUJORK– Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija zatražio je od generalnog sekretara Antonija Gutereša da dostavi nezavisnu procjenu o načinu postupanja sa avganistanskom talibanskom administracijom i borbenim izazovima, posebno kada je riječ o kršenju prava žena i devojčica.

Petnaestočlano vijeće jednoglasno je usvojilo rezoluciju kojom se zahtijeva od Gutereša da podnese izvještaj do sredine novembra sa „budućim preporukama za integrisani pristup relevantnim političkim, humanitarnim i razvojnim akterima, unutar i izvan Ujedinjenih nacija”, prenosi Rojters

Talibanska administracija, koja je preuzela vlast u avgustu

2021. kada su se snage predvođene SAD povukle iz Avganistana poslije 20 godina, kaže da poštuje prava žena u skladu sa svojim strogim tumačenjem islamskog prava.

Međutim, oni zabranjuju ženama i djevojkama da pohađaju srednju školu i univerzitet, posjećuju parkove i rade za humanitarne grupe. Ženama takođe nije dozvoljeno da napuštaju dom bez pratnje muškog rođaka i moraju da pokriju svoja lica, podsjeća britanska agencija.

Ambasadorka Ujedinjenih arapskih Emirata u UN Lana Nuseibe je rekla „status kvo nije održiv”.

-Savjet pažljivo i odmereno reaguje na tešku krizu, i u suštini uobičajeni pristup nije dovoljan za Avganistan - rekla je Nuseibe.

Savjet bezbjednosti je u rezoluciji izrazio zabrinutost zbog nedostatka napretka u pogledu očekivanja od talibanske administracije.

Takođe se naglašava „važnost punog, ravnopravnog i značajnog učešća žena i poštovanja ljudskih prava, uključujući žene, djecu, manjine i posebno ranjive kategorije.”

Ujedinjene nacije su tražile 4,6 milijardi dolara u 2023. za isporuku pomoći Avganistanu, napominjući da se dvije trećine stanovništa, odnosno oko 28 miliona ljudi u toj zemlji, bori da preživi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana