Galant: Izrael će postepeno preći na sledeću fazu operacija

GS/Agencije
Foto: Tanjug/AP

TEL AVIV/GAZA - Sukob Izraela i Hamasa – 73. dan. Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da su izraelske snage pokrenule nove napade širom palestinske enklave. Sa druge strane, Izraelske odbrambene snage (IDF) navode da se broj stradalih izraelskih vojnika popeo na 126. Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) priprema novu rezoluciju o hitnom prekidu vatre.

Ostin: Podrška SAD pravu Izraelu da se brani je nepokolebljiva

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je na zajedničkoj konferenciji sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom da je podrška SAD pravu Izraela da se brani "nepokolebljiva", prenosi Rojters.

Ostin je pozvao Izrael da zaštiti civile u Gazi.

"Nastavićemo da insistiramo na zaštiti civila tokom sukoba i na povećanju dotoka humanitarne pomoći u Gazu", rekao je Ostin.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome da li je Vašington odredio rok za trenutnu fazu izraelske ofanzive, Ostin je istakao da je riječ o vojnoj operaciji Izraela i da on nije došao u Tel Aviv kako bi diktirao vremenske okvire.

Dodao je da je imao "sjajne" razgovore sa izraelskim zvaničnicima o ciljevima izraelske ofanzive, kao i o smanjenju broja civilnih žrtava.

Galant: Izrael će postepeno preći na sledeću fazu operacija

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da su izraelske snage napravile "veoma značajna dostignuća" u borbi protiv Hamasa.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim kolegom Lojdom Ostinom, Galant je rekao da se nada da će eliminacija rukovodstva Hamasa "uskoro biti postignuta".

Izrael će postepeno preći na sledeću fazu operacija, u kojoj će lokalno stanovništvo možda moći da se vrati na sjever pojasa Gaze, rekao je ministar.

"Mogu vam reći da ćemo uskoro moći da razlikujemo različite oblasti u Gazi", dodao je Galant.

To bi omogućilo Izraelu, objasnio je, da počne da radi na vraćanju lokalnog stanovništva "možda pre na severu" nego na jugu.

Hjuman rajts voč: Izrael namjerno izgladnjuje civile u Gazi, što je ratni zločin

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč optužila je danas Izrael da namerno uskraćuje Palestincima hranu, vodu i druge neophodne potrepštine, ocenjujući da je izgladnjivanje civilnog stanovništva ratni zločin, prenosi Al Džazira.

Istovremeno, Hjuman rajts voč poziva svjetske lidere da reaguju na ovakvu situaciju u Gazi.

Direktor te organizacije za Izrael i Palestinu Omar Šakir izjavio je da postoji najmanje pet dokaza da Izrael namjerno izgladnjuje Palestince u Pojasu Gaze i da je to ratni zločin.

Šakir je naveo da je prvi dokaz to što se više od dva mjeseca blokira ulazak hrane i vode u Pojas Gaze, a drugi je što se dozvoljava ulazak samo male količine pomoći.

To je dokumentovano više od dva mjeseca, rekao je Šakir za Al Džaziru.

Šakir je istakao da je treći dokaz uništavanje poljoprivrednog zemljišta u Pojasu Gaze u izraelskim napadima.

Kao četvrti dokaz Šakir je naveo da Izrael u napadima namjerno uništava objekte neophodne za život, kao što su mlinovi, bolnice, vodovodi i kanalizacija.

Kao peti dokaz on ističe izjave izraelskih zvaničnika koji su, kako je naveo, "jasno rekli" da je njihova strategija da izgladnjuju civile u Gazi kao sredstvo za postizanje političkih ishoda, kao što je oslobađanje talaca ili uništenje Hamasa.

U novom izveštaju Hjuman rajts voč navodi da Izrael koristi izgladnjavanje civila kao oružje rata u Pojasu Gaze.

Huti preuzeli odgovornost za napade, kompanije preusmeravaju brodove

Jemenski pokret Huti napao je u ponedeljak dva komercijalna broda u Crvenom moru pomorskim bespilotnim letelicama, saopštila je grupa koju podržava Iran, što je poslednji u talasu napada od početka rata Izraela i Hamasa u Gazi.

Portparol Huta Jahja Sarea rekao da su brodovi MSC "Klara" i "Svan Atlantik", u norveškom vlasništvu, napadnuti pošto njihove posade nisu odgovorile na pozive.

Huti kažu da su napali brodove u Crvenom moru u znak protesta zbog vojne ofanzive Izraela u Gazi.

Ubrzo nakon najnovijih napada, britanske kompanije za osiguranje

proširile su područje u Crvenom moru koje smatraju visoko rizičnim.

Tajvanska korporacija za pomorski transport “Jang Ming“ je saopštila da će u naredne dve nedelje preusmeriti svoje brodove koji plovi kroz Crveno more ili Adenski zaliv, na Rt dobre nade.

“Frontlajn“, kompanija koja poseduje naftne tankere sa sedištem u Norveškoj, saopštila je da će njeni brodovi takođe početi da izbegavaju prolaze kroz Crveno more i Adenski zaliv.

Rusija i Iran o naporima za prekid vatre u Gazi

Zamjenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Mihail Bogdanov i iranski ambasador u Moskvi Kazem Džalali razgovarali su o situaciji u palestinsko-izraelskoj zoni sukoba, s akcentom na povećanje napora o zaustavljanju ratnih aktivnosti, navodi se u poruci na stranici ruskog ministarstva spoljnih poslova.

"Tokom razgovora detaljno je razmotrena bliskoistočna agenda s naglaskom na dešavanja u zoni palestinsko-izraelskog sukoba. Postoji je opšta zabrinutost zbog trenutne eskalacije u Pojasu Gaze. Naglašena je važnost intenziviranja međunarodnih napora u cilju što skorijeg prekida vatre, pružanja humanitarne pomoći civilnom stanovništvu i prevođenja situacije u politički kanal", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova nakon sastanka Bogdanova i Džalalija u Moskvi.

Osim toga, strane su se dotakle pitanja sirijskog rešenja, uključujući "nastavak bliske koordinacije napora između Rusije i Irana" u interesu podrške jedinstvu, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Sirije, prenose Ria novosti.

Veliki broj poginulih u novim izraelskim napadima širom Pojasa Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su tokom protekle noći nove napade širom Pojasa Gaze u kojima je poginuo veliki broj Palestinaca, saopštilo je ministarstvo zdravstva u Gazi.

"U jučerašnjem izraelskom napadu na izbeglički kamp Džabalija na sjeveru Pojasa Gaze, poginulo je 90 Palestinaca", navodi se u saopštenju palestinskog ministarstva zdravstva, prenosi Rojters.

U izraelskom raketnom napadu na jednu porodičnu kuću poginule su 24 osobe, saopštio je radio Hamas Aksa.

"Vjerujemo da je broj mrtvih ispod ruševina ogroman, ali ne postoji način da se žrtve pronađu i izvuku zbog intenziteta izraelske vatre", rekao je u telefonskom razgovoru sa izvještačem Rojtersa portparol palestinskog ministarstva zdravstva.

U Deir el Balahu, u centralnoj Gazi, lokalni medicinski radnici su potvrdili da je poginulo 12 Palestinaca, a više desetina ih je ranjeno.

U Rafi, na jugu palestinske enklave, u izraelskom napadu na jednu porodičnu kuću poginule najmanje četiri osobe.

"Ljudi su požurili da spasu zarobljene ispod ruševina. Zvuk eksplozije bio je snažan kao zemljotres", rekao je za Rojters jedan očevidac koji živi u blizini.

Izraelska tenkovska granata pogodila je zgradu porodilišta u bolnici Naser u Kan Junisu i usmrtila 13-godišnju djevojčicu, izjavio je Ašraf Al-Kidra, portparol ministarstva zdravstva u Gazi. 

Priprema nacrta nove rezolucije SB UN o hitnom prekidu sukoba

U nacrtu nove rezolucije o sukobu Izraela i Hamasa, o kojoj bi trebalo da se glasa u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), poziva se na "hitan i održiv prekid neprijateljstava da bi se omogućio bezbjedan i nesmetan humanitarni pristup u Pojasu Gaze i trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca".

Kao i u prethodnoj rezoluciji o zahtjevu za prekid vatre na koju su 9. decembra SAD u SB UN stavile veto, ni u novom nacrtu teksta eksplicitno se ne pominje Hamas, ali neodređeno se osuđuju "svi neselektivni napadi na civile", navodi Tajms of Izrael.

U tekstu nacrta se potvrđuje podrška "rješenju o dvije države" i naglašava važnost ujedinjenja Pojasa Gaze sa Zapadnom obalom pod palestinskim upravom.

Nacrt nove rezolucije Savjeta bezbjednosti predstavile su arapske zemlje, a prema tvrdnjama neimenovanih, dobro upućenih uzvora u diplomatskim krugovima, pregovori o novom tekstu su u toku. 

Ostin stiže u Izrael

Američki ministar odbrane Lojd Ostin doputovaće u Izrael, javlja Tajm of Izrael.

Poseta Ostina Tel Avivu dolazi u trenutku kada Vaštington poziva Izrael da učini sve da smanji civilne žrtve, istovremeno pružajući toj zemlji vojnu i diplomatsku podršku.

Broj stradalih izraelskih vojnika popeo se na 126

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su još četiri vojnika stradala u borbama u Pojasu Gaze, čime se ukupan broj poginulih vojnika popeo na 126. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana