Racije izraelskih snaga u Gazi, potraga za taocima

GS/Agencije
Racije izraelskih snaga u Gazi, potraga za taocima

TEL AVIV, RAMALA -Sedmi je dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Poginulo je više od 2.500 ljudi, a pojas Gaze ulazi u humanitarnu katastrofu. Izraelska vojska (IDF) obavijestila je Ujedinjene nacije da bi cjelokupno palestinsko stanovništvo sjevera Gaze - oko 1,1 milion ljudi - trebalo da se preseli u južni dio te oblasti u roku od 24 sata.

Izrael još nije utvrdio identitet ubijenog djeteta

Izrael još uvijek pokušava utvrditi identitet ubijenog djeteta čija je fotografija šokirala svijet.

Fotografija je objavljena od strane vlade kako bi otkrila punu strahotu terorističkog napada na zemlju i ojačala podršku Izraelu.

Stručnjaci izraelske spasilačke organizacije još uvijek vrše testove na ostacima djece pronađene mrtve u napadima na naselja koje je prošlog vikenda izveo Hamas, rekli su izvori.

Raste broj poginulih u Gazi

Broj poginulih u Gazi porastao je na 1.900, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Palestine.

MSF: Izrael upozorio bolnicu na sjeveru Gaze da se evakuiše do 06.00 sati ujutru

Izraelske odbrambene snage (IDF) su upozorile bolnicu Al Avda u sjevernom djelu Pojasa Gaze da se evakuiše do 06.00 sati ujutro, navodi se u saopštenju nevladine organizacije Ljekari bez granica (MSF).

Ovo upozorenje ponovo ukazuje da Izrael planira veliku akciju u sjevernom dijelu Pojasa Gaze u narednim satima, prenio je „Tajms of Izrael“.    

„Nedvosmisleno osuđujemo ovu akciju, kontinuirano neselektivno krvoproliće i napade na zdravstvenu zaštitu u Gazi. Pokušavamo da zaštitimo naše osoblje i pacijente“, navodi MSF.

Evakuacija pacijenata je i dalje komplikovana, dodao je MSF.

Racije izraelskih snaga u Gazi, potraga za taocima

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) je rekao da je tokom proteklog dana vojska izvela racije unutar Gaze duž granice kako bi uklonila teroriste iz tog područja i locirala kidnapovane Izraelce.

Pešadijske i oklopne snage pretraživale su područje u potrazi za dokazima koji bi mogli pomoći u lociranju onih koji su uhvaćeni.

Kako tvrdi, uništene su ćelije Hamasa, uključujući i onu koja je ispaljivala protivtenkovske rakete na izraelsku teritoriju.

Fon der Lajen i Mecola sprovedene u sklonište u Tel Avivu nakon sirene za uzbunu

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjednica Evropskog parlametna Roberta Mecola sprovedene su u sklonište, nakon što su se oglasile sirene za uzbunu u Tel Avivu, prenosi „Tajms of Izrael“.

Fon der Lajen i Mecola stigle su danas u Izrael, sedmog dana od početka napada palestinske militantne grupe Hamas i uzvratnih napada Izraela na Pojas Gaze.

Njih dve će ''izraziti solidarnost sa žrtvama terorističkih napada Hamasa i sastati se sa izraelskim rukovodstvom'', navodi se u saopštenju EK.

Ranije je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani objavio da je stigao u Izrael.

Gutereš: Situacija u Gazi dostigla novi opasan nizak nivo

Situacija u Gazi dostigla je „novi opasan nizak nivo“, izjavio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

On je rekao da je u stalnom kontaktu sa regionalnim liderima kako bi se fokusirali na način kako da se smanji patnja ljudi, prenio je Rojters.

„Potreban nam je hitan humanitarni pristup širom Gaze, kako bismo mogli da damo gorivo, hranu i vodu svima kojima je potrebna. Čak i ratovi imaju pravila“, rekao je Gutereš novinarima.

 

Netanjahu: Izraelska kontraofanziva u Gazi 'je tek početak'

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zarekao se da će „iskorijeniti“ Hamas i rekao da je izraelska protivofanziva u Gazi „tek početak“.

Netanjahu je u televizijskom obraćanju u petak rekao da Izrael udara po svojim neprijateljima „neviđenom silom“.

Želim da naglasim: ovo je tek početak. Naši neprijatelji su tek počeli plaćati cijenu koju sada neću detaljisati, ali želim vam reći da je ovo tek početak.

Rekao je da je razgovarao sa Džo Bajdenom i drugim svjetskim liderima, i da je okupio „ogromnu“ međunarodnu podršku za Izrael.

Mi ćemo iskorijeniti Hamas i donijeti pobjedu. To će potrajati neko vrijeme, ali izaći ćemo iz ovog rata jači nego ikad.

Izraleski tenkovi ušli na teritoriju Pojasa Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su tenkovi i pešadijske snage ušle na teritoriju Pojasa Gaze u okviru ''lokalizovanih racija'', kako bi očistili područje od eventualnih terorista i locirali nestale Izraelce. 

Na jugu Libana poginuo snimatelj Rojtersa, imao uključenje uživo

Snimatelj Rojtersa poginuo je danas na jugu Libana dok je sa ekipom radio uživo u prenosu.

IDF: Stanovnici grada Gaze započeli evakuaciju 

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari izjavio je danas da su stanovnici grada Gaze počeli da se evakuišu na jug Gaze, nakon što je ranije danas IDF to zahtjevala od njih, uz objašnjenje da će početi da granatira čitav sjeverni dio Gaze. 

''Stanovništvo grada Gaze je počelo značajno da se kreće prema jugu kako bi se odbranilo'', rekao je Hagari, a prenosi Tajms of Izrael. 

Izraelske odbrambene snage (IDF) upozorile su ranije danas civile u gradu Gaza da se evakuišu iz svojih domova, poručivši im da se distanciraju od palestinske militantne grupe Hamas i ne dozvole da postanu živi štit. 

„IDF poziva na evakuaciju svih civila grada Gaze iz njihovih domova na jug radi njihove sigurnosti i zaštite i da se presele u područje južno od Vadi Gaze“, navodi se u saopštenju IDF. 

Ovaj zahtjev IDF osudili su mnogi svjetski zvaničnici i humanitarne organizacije. 

U vazdušnom napadu na Beit Lahiju, na severu Pojasa Gaze ubijeno 17 Palestinaca 

Palestinska novinska agencija Šehab naklonjena Hamasu javlja danas da je 17 Palestinaca ubijeno u izraelskom vazdušnom napadu na Beit Lahiju, na sjeveru Pojasa Gaze. 

Skoro 1.800 Palestinaca ubijeno je u vazdušnim napadima na Pojas Gaze od početka sukoba Hamasa i Izraela, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi, prenosi Rojters.  

Kako je navelo u saopštenju, od 7. oktobra ubijeno je 1.799 Palestinaca, dok je 6.388 ranjeno. 

Izraelska odbrambene snage saopštile su da su ubile oko 1.500 „palestinskih terorista“ na teritoriji Izraela, prenosi Tajms of Izrael.  

 

Mediji povezani sa Hamasom prethodno su objavili da je 25 Palestinaca ubijeno danas u vazdušnom napadu Izraela na jednu kuću u kampu Džabalija u sjevernom djelu Pojasa Gaze, prenio je Rojters.  

Tenzije rastu i na Zapadnoj obali, a palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da su izraelske snage ubile dva Palestinca u Tulkarmu i jednog Palestinca u Nablusu. 

Broj poginulih na Zapadnoj obali je time porastao na 39 od početka sukoba tokom vikenda, prenosi AP.  

Uzbuna u izraelskom naselju na granici sa Libanom 

Izraelska vojska danas je upozorila stanovnike sela Hanita na granici sa Libanom da se sklone u kuće, navodeći da je u toku oružani upad neprijatelja, kao i da uzvraća artiljerijskom vatrom u pravcu Libana. 

Selo Hanita nalazi se 500 metara od granice sa Libanom, prenosi Rojters. 

Nakon što je oglašena uzbuna u Haniti, Izrael je izveo napad na punkt za osmatranje libanske vojske na granici.  

Libanski mediji su javili da je pogođena oblast u blizini mjesta Alma Al-Šab i Daira, gde je već bilo sukoba protekle sedmice. 

Hezbolah saopštio da je spreman da se pridruži Hamasu kada za to dođe vrijeme

Libanski pokret Hezbolah, koji podržava Iran, saopštio je danas da je spreman da se pridruži Hamasu u ratu protiv Izraela kada za to dođe vrijeme.

-Potpuno smo spremni i kada dođe vreme za akciju, mi ćemo to preduzeti - rekao je zamjenik šefa Hezbolaha Naim Kasem na skupu podrške Palestincima u južnom predgrađu Bejruta, objavio je “Tajms of Izrael”.

Vojska je pojačala snage u sjevernom Izraelu posljednjih dana, usljed strahovanja da će teroristička grupa Hezbolah sa sjedištem u Libanu otvoriti drugi front usred rata izazvanog invazijom Hamasa na jug Izrarela iz pojasa Gaze.

Velika Britanija šalje dva broda i izviđačke avione u istočni Mediteran

Velika Britanija će poslati dva broda i osmatračke avione u istočni Mediteran kako bi se "ojačala bezbjednost u širem regionu i ublažili pokušaji eskalacije" nakon izbijanja sukoba između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, saopšteno je iz kabineta britanskog premijera Rišija Sunaka.

Kako se navodi, avion će danas početi sa patroliranjem kako bi "pratio prijetnje po regionalnu stabilnost i transfer oružja terorističkim grupama", prenosi BBC.

Britanija šalje izviđačke avione P8, tri helikoptera "merlin" i odred kraljevskih marinaca.

-Moramo biti odlučni i nepokolebivi u tome da obezbijedimo da se užasne scene koje smo vidjeli proteklih dana ne ponove - naveo je Sunak u saopštenju, prenosi Rojters.

Hamas: Gađali smo aerodrom u Tel Avivu i južni grad Sderot

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je danas da je ispalila rakete ka međunarodnom aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu i gradu Sderot, na jugu Izraela.

Kako je naveo Hamas u saopštenju, 50 raketa ispaljeno je ka Sderotu, prenosi CNN.

Hamas je naveo da je gađao i izraelske vojnike u Kfar Sadu sa dva drona sa eksplozivom.

Prema navodima opštinskih vlasti u Sderotu, sedam raketa je palo na grad tokom posljednjeg baraža, od kojih je pet direktno pogodilo ciljeve, dodaje Tajms of Izrael. Za sada nije prijavljeno da ima povređenih.

IDF proglasio dijelove sjevernog grada Metula zatvorenom vojnom zonom

Izraelske odbrambene snage (IDF) proglasile su pojedina područja u sjevernom gradu Metula zatvorenom vojnom zonom, saopštile su danas lokalne vlasti.

Opština je navela da je naređenje izdao načelnik Sjeverne komande (IDF -a, a od stanovnika koji su posljednjih dana napustili grad se traži da se ne vraćaju, prenio je “Tajms ov Izrael”.

Zatvorena vojna zona se odnosi samo na dijelove grada u blizini granične ograde sa Libanom, javio je izraelski vojni radio.

- U stalnom smo kontaktu sa vojnim zvaničnicima, održavamo svakodnevne sastanke za procjenu situacije i nastavićemo da obavještavamo o svim dešavanjima - navodi se u saopštenju opštine.

Vojska je pojačala snage u sjevernom Izraelu posljednjih dana, usred strahovanja da će teroristička grupa Hezbolah sa sjedištem u Libanu otvoriti drugi front usred rata izazvanog invazijom Hamasa na jug Izrarela iz pojasa Gaze.

Stanovnicima Metule je posljednjih dana preporučeno da napuste grad usred ratnih tenzija.

Erdogan: Zapad treba da preduzme korake za ublažavanje sukoba Izraela i Hamasa

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom da bi zapadne zemlje trebalo da preduzmu korake za ublažavanje napetosti u sukobu Izraela i Hamasa, saopštila je kancelarija turskog predsjednika.

Kako se navodi, Erdogan i Makron su razgovarali o humanitarnoj situaciji nastaloj zbog sukoba između Izraela i Hamasa. Erdogan je rekao da je kršenje ljudskih prava civila u Gazi neprihvatljivo, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na platformi Iks (Tviter), preneo je Rojters.

Fon der Lajen, Metsola i Tajani stigli u posjet Izraelu

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola stigle su danas u Izrael, sedam dana od početka napada palestinske militantne grupe Hamas i kontraofanzive Izraela na Pojas Gaze.

-Teror neće prevladati. Važno je kako ćemo reagovati. Možemo i moramo da zaustavimo Hamas. Učinićemo sve što možemo da ublažimo humanitarne posljedice - napisala je Mecola na društvenoj mreži Iks (Tviter). Ranije je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani objavio da je stigao u Izrael.

Specijalne snage krenule u Ašekelon, čuje se pucnjava, Hamas lansirao 150 raketa

Specijalne snage izraelske vojske uputile su se ka industrijskoj zoni Aškelona, nakon što se taj grad našao na udaru raketne vatre Hamasa iz Pojasa Gaze.

Palestinski militantni pokret Hamas saopštio je ranije da je ispalio 150 raketa na izraelski grad Aškelon, kao odgovor na bombardovanje i raseljavanje civila iz Pojasa Gaze, prenosi Rojters.

Do raketnog napada došlo je poslije perioda od 14 sati tokom kojeg skoro nijedna raketa nije bila ispaljena, piše “Tajms of Izrael” i navodi da su se u Aškelonu čule sirene za vazdušnu uzbunu.

Taj list ukazuje da je napad pokrenut nakon što je izraelska vojska poručila stanovništvu severa Pojasa Gaze da se evakuiše na jug. Lokalne vlasti u Aškelonu saopštile su da su se specijalne snage izraelske vojske uputila ka industrijskoj zoni grada. U tom području se čuje pucnjava, a zasad nema više informacija o situaciji na terenu, prenosi “Tajms of Izrael”.

Pojedini mediji navode da se sumnja da je reč o infiltraciji boraca Hamasa.

Putin: Rusija spremna da posreduje u rješavanju palestinsko-izraelske krize

Rusija je spremna da bude posrednik u rješavanju palestinsko-izraelske krize, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

Amsterdam: Zatvorene jevrejske škole zbog najavljenih skupova podrške Palestini

Tri jevrejske škole u Amsterdamu biće zatvorene danas, nakon najava o protestima podrške Palestincima.

Odluka da se škole zatvore donijeta je zbog poziva militantnog pokreta Hamas muslimanima da danas demonstriraju u znak podrške Palestincima, prenosi NL Tajms

Prema pisanju holandskog portala, Hamasov poziv je izazvao velike nemire među decom, roditeljima i nastavnicima, nakon čega su uslijedile intenzivne konsultacije između škola, opština i vladinih institucija.

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema rekla je da je u bliskom kontaktu sa jevrejskom zajednicom i sa nacionalnim koordinatorom za borbu protiv terorizma i bezbjednosti.

-Tamo gdje je potrebno, preduzimamo dodatne mjere bezbjednosti, vidljive i nevidljive. To važi i za jevrejske institucije širom zemlje. To ne mijenja činjenicu da u jevrejskoj zajednici vlada veliko osjećanje nemira i straha. Veoma smo svjesni toga - navodi se u saopštenju Halseme.

Prethodno su britanski mediji objavili da će i tri jevrejske škole u Londonu biti zatvorene zbog najavljenih skupova podrške Palestincima u glavnom gradu Velike Britanije.

Izrael poziva svoje građane da budu u pripravnosti zbog najavljenih protesta

Izraelski Savjet za nacionalnu bezbjednost i Ministarstvo spoljnih poslova Izraela pozvali su Izraelce u inostranstvu da budu u pripravnosti i da izbjegavaju proteste i demonstracije gdje god da se održavaju, nakon što je vođstvo palestinske militantne grupe Hamas pozvalo da se danas obilježi “Dan bijesa” širom svijeta.

-Svi Izraelci koji borave van zemlje treba da budu svjesni mogućih demonstracija u njihovoj blizini - navodi se u saopštenju, prenosi Haarec.

Dodaje se da će sve izraelske bezbjednosne agencije nastaviti da djeluju svuda kako bi sačuvali bezbjednost izraelskih građana širom svijeta. Napominje se da bi demonstracije u raznim zemljama mogle da prerastu u nasilne incidente.

MSP Izraela: Izraelski diplomata napadnut u Pekingu

Službenik izraelske ambasade u Pekingu hospitalizovan je nakon napada, saopštilo je danas izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova. Diplomata je u stabilnom stanju, prenosi Tajms of Izrael.

Napad se nije dogodio u ambasadi, a motiv se ispituje, kažu u ministarstvu.

Izraelcima širom svijeta savjetovano je da danas budu u pripravnosti nakon što je palestinska militantna grupa Hamas pozvala na „Dan bijesa”, navodi list.

Ukrajina: Jedna osoba poginula, 13 povrijeđeno u ruskom napadu na Pokrovsk

Jedna osoba je danas poginula, a 13 povrijeđeno u ruskom napadu na grad Pokrovsk u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, saopštili su Donjecka oblasna administracija i hitne službe.

Na meti napada bio je centar grada, a pogođene su dvije upravne zgrade, prenosi Ukrajinska pravda. Ispod ruševina su spasene tri osobe.

Generalni direktor SZO zatražio od Egipta da pomogne u dopremanju pomoći za Gazu

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je danas da je zatražio od Egipta da pomogne u dopremanju medicinske pomoći u susjednu Gazu dok se humanitarna kriza na toj palestinskoj teritoriji produbljuje zbog izraelskog bombardovanja.

Gebrejesus je rekao da je egipatski predsjednik Abdel Fatah el-Sisi pristao da pomogne u prebacivanju medicinske pomoći preko prelaza koji povezuje Egipat sa južnom Gazom.

Gebrejesus je izjavio novinarima u Lionu da je duboko zabrinut zbog velikog broja civilnih žrtava i da saosjeća sa članovima porodica koji su izgubili najmilije, objavio je CNN.

Pod izraelskom opsadom, jedini koridor kroz koji Palestinci ili pomoć mogu da uđu i izađu iz Gaze je prelaz Rafa koji se graniči sa Egiptom. Egipat je u četvrtak demantovao izvještaje o zatvaranju prelaza, navodeći da je ipak pretrpio štetu zbog ponovljenih izraelskih vazdušnih napada na palestinskoj strani granice.

Izraelski avioni tokom noći izveli napade na Gazu

Izraelski ratni avioni u okviru noćnih napada istovremeno su izvršili napade na 12 zgrada u Gazi u periodu od jedne minute u petak rano ujutro, javlja Anadolija.

Izraelska vojska je saopštila da su desetine lovaca izvršile napade na ciljeve širom Pojasa Gaze, uključujući 12 višespratnica koje su bombardovane u jednoj minuti, tvrdeći da te zgrade “sadrže imovinu Hamasa”.

Izraelska vojska je dodala da je tokom noći izvela napade na oko 750 ciljeva koji pripadaju Hamasu i drugim palestinskim grupama širom Gaze.

Vlasti u Gazi su u nekoliko objava potvrdile da izraelske akcije imaju za cilj izbacivanje stanovnika iz stambenih zgrada i naselja.

Panika i haos na sjeveru Gaze nakon naredbe izraelske vojske o evakuaciji

Naredba izraelske vojske (IDF) za evakuaciju iz sjevernog dijela Pojasa Gaze izazvala je paniku među stanovništvom, ali i među osobljem Ujedinjenih nacija.

-Ovo je haos, nikome nije jasno šta treba da radi - rekla je službenica Agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama Inas Hadman za AP, dodavši da je svom osoblju UN u gradu Gazi i na sjeveru Pojasa Gaze rečeno da se evakuišu na jug u grad Rafu, u blizini granice sa Egiptom, prenosi “Tajms of Izrael”.

Turska novinska agencija Anadolija javlja da su se stotine hiljada ljudi uputile ka najvećem medicinskom kompleksu u Gazi El Šifa, koji je često bio sklonište za civile tokom napada ili u krizama, prenosi Gardijan i dodaje da su civili unutar Gaze su zbunjeni i preplašeni.

Portparolka palestinskog Crvenog polumjeseca u gradu Gazi Nebal Farsak kaže da ne postoji način da se više od milion ljudi bezbjedno premjesti tako brzo.

-Zaboravite na hranu, zaboravite na struju, zaboravite na gorivo. Jedina briga sada je samo da li ćete uspeti, da li ćete preživjeti - rekla je Farsak.

Dodala je da ima mnogo ljekara koji odbijaju da se evakuišu i napuste svoje pacijente.

Dopisnik Al Džazire Safvat el Kalut rekao je da rođaci pokušavaju da shvate gdje uopšte mogu da odu ako se presele na jug.

-Više od milion Palestinaca je u panici, zbunjeni su i nemaju plan i ne razumeju šta da rade. Sada me moja deca pitaju: Gdje da idemo? Rekoh, ne znam”.

Hamas: Ne nasjedajte na naredbu o evakuaciji

Palestinska militantna grupa Hamas pozvala je danas Palestince koji žive u Pojasu Gaze da ne napuštaju svoje domove, uprkos pozivu izraelske vojske da se cjelokupno stanovništvo sjevera te oblasti u roku od 24 sata evakuiše na jug.

Hamas je optužio Izrael da vodi "psihološki rat" slanjem poruka u kojima palestinskim civilima i zaposlenima u međunarodnim organizacijama kaže da treba da se evakuišu na jug, prenosi CNN.

-Okupator pokušava da širi i kruži lažnu propagandu na različite načine, sa ciljem da stvori konfuziju među građanima i potkopa stabilnost našeg unutrašnjeg fronta - navodi se u saopštenju Hamasa.

Iz Hamasa dodaju da su zaposleni u međunarodnim organizacijama ostali na svojim radnim mjestima i da se nisu evakuisali.

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) saopštila je ranije danas da je premjestila svoj operativni centar i osoblje na jug Gaze, nakon što je izraelska vojska saopštila da cjelokupno stanovništvo severa Pojasa Gaze - oko 1,1 milion ljudi - treba da se preseli u južni deo te oblasti u roku od 24 sata.

Hjuman rajts voč optužio Izrael da koristi fosforne bombe u Gazi i Libanu

Organizacija Hjuman rajts voč (HRW)optužila je Izrael da koristi municiju od belog fosfora u svojim vojnim operacijama u Gazi i Libanu, dodavši da upotreba takvog oružja dovodi civile u opasnost od ozbiljnih i dugotrajnih povreda.

Iz organizacije su naveli da su potvrdili vjerodostojnost video-snimaka iz Libana od 10. oktobra i iz Gaze od 11. oktobra koji navodno pokazuju “višestruke vazdušne eksplozije bijelog fosfora ispaljenog iznad luke u gradu Gazi i dvije ruralne lokacije duž granice između Izraela i Libana”, prenosi Rojters.

Prema informacijama HRW, izraelska vojska je navodno koristila artiljerijske projektile od belog fosfora, “očigledno kao dimne zavese ili za signalizaciju”.

Sa druge strane, izraelska vojska je rekla da “trenutno nije upoznata sa upotrebom oružja koje sadrži bijeli fosfor”. Izraelska vojska je 2013. godine saopštila da postepeno ukida municiju od bijelog fosfora koja je korišćena tokom ofanzive u Gazi 2008. i 2009. godine, zbog čega je veliki broj organizacija za zaštitu ljudskih prava optužio Izrael za ratne zločine.

Municija od bijelog fosfora može da se legalno koristi na ratištima za pravljenje dimnih zavjesa, obilježavanje ciljeva ili paljenje bunkera i zgrada.

Bijeli fosfor nije zabranjen, ali je Konvencijom o zabrani upotrebe određenog konvencionalnog oružja uvršten na listu zapaljivog oružja čija je upotreba zabranjena protiv vojnih ciljeva u kojima se nalaze civili. Izrael, međutim, nije potpisao tu konvenciju.

 

UN: Više od 423.000 Palestinaca raseljeno zbog sukoba Izraela i Hamasa

Broj interno raseljenih Palestinaca zbog sukoba Izraela i Hamasa porastao je na više od 423.000, saopštile su danas Ujedinjene nacije, dodavši da je riječ o 20 odsto stanovništva Pojasa Gaze. Više od dvije trećina raseljenih se krije u školama koje vodi Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), prenosi CNN.

Iz Kancelarije za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) izrazili su “zabrinutost zbog incidenata u kojima se čini da su civili i civilni objekti direktno gađani u izraelskim vazdušnim napadima”.

UN traže 294 miliona dolara za finansiranje najhitnijih potreba Palestinaca

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja uputila je hitan apel i zatražila od zemalja da obezbijede 294 miliona dolara za finansiranje najhitnijih potreba Palestinaca usljed napada izraelskih snaga na Pojas Gaze.

Iz kancelarije UN su naveli da će sredstva biti iskorišćena kako bi se obezbijedila pomoć za 1,2 miliona ljudi, prenosi BBC.

Dodaje se da je više od 84.000 ljud u Gazi ostalo bez krova nad glavom, kao i da više od 423.000 ljudi nema sklonište, dok većina stanovnika nema pristup pijaćoj vodi.

Istovremeno, UN ističu da su na udaru zdravstveni radnici i bolnice i dodaju da od 50.000 trudnica u Pojasu Gaze, oko 5.500 treba da se porodi u narednih mjesec dana. Ujedinjene nacije su ranije saopštile da im je ove godine potrebno 502 miliona dolara za finansiranje operacija za pomoć Palestincima.

Broj mrtvih u Gazi premašio 1.500

Broj Palestinaca u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, poginulih od početka sukoba Hamasa i Izraela, porastao je na 1.569, dok je 7.212 osoba povrijeđeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske samouprave.

U saopštenju se precizira da je od 7. oktobra u Pojasu Gaze poginulo 1.537 ljudi, a na Zapadnoj obali 32 osobe, prenosi palestinska agencija VAFA.

U izraelski vazdušnim napadima na Pojas Gaze ranjeno je 6.612 Palestinaca, a na Zapadnoj obali više od 600 ljudi, od kojih je 190 hospitalizovano. Ministarstvo navodi da je među žrtvama, posebno u Pojasu Gaze, najviše djece i medicinskih radnika.

Pored toga, “Tajms of Izrael” prenosi da je izraelska vojska saopštila da je ubile “oko 1.500 palestinskih terorista na izraelskoj teritoriji”.

Gutereš tražio pojašnjenje od izraelskog ambasadora nakon naredbe IDF-a

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zatražio je pojašnjenje od izraelskog ambasadora pri UN Gilada Erdana nakon što je izraelska vojska (IDF) izdala naređenje da cjelokupno stanovništvo sjevera Gaze - oko 1,1 milion ljudi - napusti tu oblast i preseli se u južni dio Gaze.

Gutereš je u najmanje dva telefonska poziva, nakon naredbe IDF -a, zatražio pojašnjenje o tome na koji način bi evakuacija mogla da se sprovede u djelo ako su UN saopštile da je “nemoguće takve akcije sprovesti bez razornih humanitarnih posljedica”, prenosi CNN. Erdan je u izjavi za američku televiziju odgovor UN nazvao “sramnim” i dodao da UN treba da se fokusiraju na vraćanje talaca, osudu palestinske militantne grupe Hamas i podršku pravu Izraela da se brani.

Prema pisanju izraelskih medija, naređenje IDF-a moglo bi da znači da je vojska spremna za kopnenu invaziju na Pojas Gaze, međutim izraelska vojska zasad nije potvrdila da će do toga doći.

UN: Više od 338.000 Palestinaca raseljeno zbog sukoba Izraela i Hamasa

Više od 338.000 Palestinaca je raseljeno zbog sukoba Izraela i Hamasa, izjavio je portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik.

On je naveo da se skoro 218.000 njih nalazi u skloništima u 92 škole koje vodi Agencija UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNWRA), prenosi CNN.

Prema podacima UN, u vazdušnim napadima izraelskih snaga koji su uslijedili nakon napada palestinske militantne grupe Hamas pogođeno je najmanje 88 obrazovnih objekata, uključujući 18 škola i UNWRA 70 škola palestinske uprave.

Dižarik je naveo da šesti dan zaredom više od 600.000 djece u Pojasu Gaze nema pristup obrazovanju. UNWRA je saopštila da je 12 njenih pripadnika ubijeno od 7. oktobra.

UN su upozorile da situacija u Gazi nastavlja da se pogoršava jer humanitarne organizacije nisu u mogućnosti da dostave pomoć u Pojas Gaze.

Hamas: Najmanje 45 ljudi ubijeno u izraelskom napadu na izbjeglički kamp u Gazi

Najmanje 45 osoba je stradalo, a desetine su ranjene, u vazdušnim napadima izraelske vojske na izbjeglički kamp Džabalija na sjeveru Gaze, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Hamasa.

Portparol ministarstva Ejad Bozum rekao je da je u napadu pogođena porodična kuća u centru Džabalije u kojoj je bilo više desetina ljudi od kojih su se mnogi tu sakrili od bombardovanja drugih delova Pojasa Gaze, prenosi "Tajms of Izrael".

Bozum je dodao da će broj poginulih najvjerovatnije rasti jer se i dalje izvlače tijela iz ruševina.

Izraelska vojska zasad nije komentarisala napad na Džabaliju, ali je prethodno saopštila da gađa palestinsku militantnu grupu Hamas koja, kako tvrdi, svoje pripadnike i oružje krije među civilima.

SZO: Zdravstveni sistem u Pojasu Gaze "na prelomnoj tački"

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila danas da je zdravstveni sistem u Pojasu Gaze "na prelomnoj tački" usqed konstantnih vazdušnih udara Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

-Ističe vrijeme da se spriječi humanitarna katastrofa ako gorivo i zalihe humanitarne pomoći ne mogu biti hitno isporučene u Pojas Gaze usljed potpune blokade - navodi se u saopštenju SZO, prenosi "Tajms of Izrael".

Dodaje se da bolnice imaju struju samo nekoliko sati dnevno, te da su prinuđene da se oslanjanju na generatore za održavanje najvažnijih funkcija.

-Čak će i ove funkcije morati da se obustave za nekoliko dana kada zalihe goriva budu istekle - upozoravaju iz SZO.

Ističe se da akutna nestašica medicinskih zaliha pogoršava krizu dok, istovremeno, raste broj  smrtnih slučajeva zbog vazdušnih napada na Gazu.

U saopštenju SZO se navodi da je u napadima na Pojas Gaze stradalo 11 zdravstvenih radnika, a 16 ih je povrijeđeno, dok je oštećeno 19 zdravstvenih ustanova i 20 ambulantnih vozila.

Svjetska zdravstvena organizacija je pozvala ne prekid borbi i hitno uspostavljanje humanitarnog koridora za trenutno opkoljenu enklavu.

Izrael upozorio 1,1 milion Palestinaca da se evakuišu za 24 sata

Izraelska vojska (IDF) obavijestila je Ujedinjene nacije da bi cjelokupno palestinsko stanovništvo sjevera Gaze - oko 1,1 milion ljudi - trebalo da se preseli u južni dio te oblasti u roku od 24 sata, saopštio je portparol UN.

Upozorenje IDF-a odnosi se i na osoblje Ujedinjenih nacija i one koji su smješteni u objektima UN na sjeveru Gaze, prenosi "Tajms of Izrael".

-Ujedinjene nacije smatraju nemogućim da se takva akcija sprovede bez razornih humanitarnih posljedica. UN snažno apeluju da se svaka takva naredba, ako bude potvrđena, povuče kako bi se izbjeglo ono što bi moglo od tragedije da preraste u katastrofalnu situaciju - navodi portparol UN.

On je dodao da su upozorenje timovima UN na terenu dostavili njihovi oficiri za vezu u IDF -u.

Izrael je već isključio dotok vode, struje i gasa u Pojas Gaze, a novo upozorenje IDF -a mogla bi da ukaže na to da je izraelska vojska spremna za kopnenu invaziju, navodi Tajms of Izrael.

Ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan kritikovao je UN zbog njihove reakcije na upozorenje izraelske vojske.

-Odgovor UN na rano upozorenje Izraela stanovnicima Gaze je sramota. UN su dugi niz godina zatvarale oči pred naoružavanjem Hamasa i njegovom upotrebom civilnog stanovništva i civilne infrastrukture u Pojasu Gaze za ubistva i skladištenje njegovog oružja - rekao je Erdan.

Dodao je da bi bilo bolje da se UN usredsrede na vraćanje zarobljenika, osudu palestinske militantne grupe Hamas i podršku pravu Izraela da se brani.

Fon der Lajen i Metsola danas u poseti Izraelu

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjednica Evropskog parlametna Roberta Mesola posjetiće danas Izrael, sedmog dana od početka napada palestinske militantne grupe Hamas i uzvratnih napada Izraela na Pojas Gaze.

Njih dvije će ''izraziti solidarnost sa žrtvama terorističkih napada Hamasa i sastati se sa izraelskim rukovodstvom'', navodi se u saopštenju EK.

Ranije je najavljeno da će američki ministar odbrane Lojd Ostin takođe posjetiti Izrael i sastati se sa premijerom te zemlje Benjaminom Netanijahuom.

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok takođe je najavila da će sutra posjetiti Izrael.

Savjet bezbjednosti UN danas o sukobu Izraela i Hamasa

Savjet bezbjednosti UN sastaće se danas da bi razmotrio oružani sukob između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, navele su diplomate.

Kako dodaju, Savjet bezbjednosti još nije odlučio da li će sastanak biti otvoren za javnost, prenosi Rojters.

Ovo tijelo UN od 15 članova u nedjelju je održalo sastanak iza zatvorenih vrata, dan nakon što je Hamas izveo napade na više izraelskih gradova.

Rusija osudila raketne napade Izraela na Siriju

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je izraelske raketne udare na Siriju, nazvavši ih ''grubim kršenjem'' međunarodnog prava.

-Ove akcije izraelske strane predstavljaju grubo kršenje suvereniteta Sirijske Arapske Republike i osnovnih normi međunarodnog prava - navodi se u saopštenju Ministarstva, i dodaje da su životi nevinih ljudi i bezbjednost međunarodnog vazdušnog saobraćaja ''bili izloženi realnoj prijetnji'', prenosi Si-En-En.

Ministarstvo upozorava da bi takve i slične akcije mogle da dovedu do ''izuzetno opasnih posljedica, jer mogu da izazovu oružanu eskalaciju širom regiona'', i da se to ne smije dozvoliti.

Izrael je ranije danas izveo vazdušne napade na međunarodne aerodrome u sirijskoj prestonici Damasku i Alepu na severu Sirije, i nanijeli štetu pistama na tim aerodromima, tako da oni trenutno nisu u funkciji.

Izrael je godinama izvodio napade na, kako tvrdi, mete koje su povezane sa Iranom u Siriji, uključujući aerodrome u Alepu i Damasku.

Prema navodima neimenovanih izvora, cilj napada na aerodrome je da se poremete iranske linije snabdevanja Sirije, u kojoj je uticaj Teherana porastao otkako je podržao predsjednika Sirija Bašara al-Asada u građanskom ratu koji je počeo 2011. godine.

Napadi su izvršeni dan prije nego što je iranski ministar spoljnih poslova Hoseina Amirabdolahian trebalo da doputuje u posjetu Siriji.

Aerodromi u Damasku i Alepu su ranije ove godine pogođeni nekoliko puta.

Velika Britanija šalje dva broda u istočni Mediteran

Velika Britanija će poslati dva broda i osmatračke letjelice u istočni Mediteran kako bi se “ojačala bezbjednost u širem regionu i ublažili pokušaji eskalacije” nakon izbijanja sukoba između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, saopšteno je iz kabineta britanskog premijera.

Kako se navodi, avion će danas početi sa patroliranjem kako bi “pratio prijetnje po regionalnu stabilnost i transfer oružja terorističkim grupama”, prenosi BBC.

Pored toga, biće poslata tri helikoptera “merlin” i odred kraljevskih marinaca.

Britanski premijer Riši Sunak razgovarao je juče sa izraelskim kolegom Benjaminom Netanijahuom kako bi “ponovo potvrdio čvrstu podršku Ujedinjenog Kraljevstva Izraelu nakon užasnog terorističkog napada Hamasa”, navodi se u saopštenju Dauning strita.

-Sunak je ponovio da Velika Britanija stoji rame uz rame sa Izraelom u borbi protiv terorizma i saglasio se da Hamas nikad više ne smije da počini zločine protiv izraelskog naroda - saopštio je kabinet premijera Velike Britanije.

Istovremeno, Sunak je naglasio da je važno preduzeti sve moguće mjere za zaštitu Palestinaca i olakšanje pružanja humanitarne pomoći, napominjući da su se pripadnici Hamasa infiltrirali među civile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana