Sastali se Orban i Putin: Mađarska će uskoro jedina razgovarati i sa Rusijom i sa Ukrajinom (VIDEO)

Srna
Foto: Tanjug,AP

MOSKVA- Mađarska će uskoro postati jedina zemlja u Evropi koja će moći da vodi dijalog i sa Rusijom i sa Ukrajinom, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban na sastanku sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Broj zemalja koje imaju mogućnost da razgovaraju sa obje strane sukoba u Ukrajini se smanjuje. Mađarska će, vjerovatno, uskoro postati jedina zemlja koja razgovara i sa Rusijom i sa Ukrajinom", rekao je Orban tokom sastanka u moskovskom Kremlju.

Orban je izrazio želju da sazna stav Putina u vezi pitanja koja su važna za Evropu, uz napomenu da namjerava da razgovara sa ruskim liderom o brojnim važnim pitanjima.

Putin je istakao da mu je veoma drago da vidi Orbana u Moskvi i da imaju o čemu da razgovaraju.

On je naveo da namjerava da razgovara sa mađarskim premijerom o bilateralnim odnosima, ali i o svim detaljima situacije u vezi sa Ukrajinom, prenio je "Sputnjik".

"Nadam se da ćemo imati mogućnost da razmijenimo mišljenja o izgradnji bilateralnih odnosa u ovoj teškoj situaciji i da razgovaramo o perspektivama razvoja najveće evropske krize – imam u vidu ukrajinski pravac", naglasio je Putin.

Ruski predsjednik je rekao Orbanu da razumije da on ovaj put nije stigao u Moskvu "samo kao dugogodišnji partner, nego i kao predsjedavajući u EU".

Putin je najavio da će upoznati mađarskog premijera sa detaljima prijedloga Moskve za mirno rješavanje ukrajinske krize.

On je zatražio od Orbana da ga informiše o stavu Mađarske i EU o situaciji u Ukrajini.

Putin je dodao da je primjetan pad u trgovinskim odnosima Rusije i Mađarske i naglasio da na tom planu ima na čemu da se radi.

Orban je zahvalio Putinu na prijemu u teško vrijeme za Rusiju.

"Hvala što ste me primili danas. Ovo nije naš prvi sastanak", napomenuo je mađarski premijer, istakavši da je današnji sastanak "poseban".

Orban je po slijetanju u Moskvu saopštio da je njegova posjeta nastavak mirovne misije, te da će pokušati da nađe rješenje za ukrajinsku krizu. U mađarskoj delegaciji je i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana