Sankcije Južne Koreje za lica umiješana u programe naoružavanja Sjeverne

Tanjug
Sankcije Južne Koreje za lica umiješana u programe naoružavanja Sjeverne

SEUL - Južna Koreja najavila je danas da će uvesti sankcije za još dva fizička i dva pravna lica zbog njihove navodne umiješanosti u programe naoružavanja Sjeverne Koreje, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova u Seulu.

Na udaru sankcija naći će se Čoi Čon Gona, bivši državljanin Južne Koreje koji je stekao rusko državljanstvo, dvije kompanije u njegovom vlasništvu i Sjevernokorejanac koji je podržavao Čoija, saopštilo je ministarstvo, prenosi Rojters.

Čoi je optužen da je, nakon sticanja ruskog državljanstva, pomagao Sjevernoj Koreji u ilegalnom finansiranju aktivnosti kojima se krše sankcije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

-Ovo je prvi put da je naša vlada nametnula jednostrane sankcije pojedincu korejskog porekla - navodi se u saopštenju ministarstva. Za sada Rojters nije uspio da dobije komentar od Čoija.

Sjeverna Koreja testira različito nuklearno oružje, uključujući i svoju najveću interkontinentalnu balističku raketu, pojačavajući tenzije sa Južnom Korejom i njenim glavnim saveznikom SAD.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana