Šangajska bolnica se sprema za “tragičnu bitku” sa kovidom

Srna
Šangajska bolnica se sprema za “tragičnu bitku” sa kovidom

ŠANGAJ - Šangajska bolnica “Deđi” obavijestila je svoje zaposlene da se pripreme za “tragičnu bitku” sa kovidom 19, pošto se očekuje da će polovina od 25 miliona stanovnika ovog grada biti zaražena virusom korona do kraja sljedeće sedmice.

Nakon velikih protesta zbog striktnih epidemioloških mjera, Kina je ovog mjeseca počela da ukida politiku “nulte tolerancije” prema virusu, koja je nanijela finansijske i psihološke posljedice populaciji od 1,4 milijarde ljudi.

Zvaničan broj umrlih od početka pandemije je 5.241, ali se sada očekuje veliki rast, sa preko milion zaraženih dnevno i više od 5.000 preminulih na dan, navodi kompanija za obradu zdravstvenih podataka “Erfiniti” iz Britanije, prenio je AP.

Bolnica “Deđi” u Šangaju objavila je kasno sinoć procjenu da u gradu trenutno ima 5,43 miliona pozitivnih i da će ih do kraja godine biti 12,5 miliona.

Kina od juče nije prijavila nijedan novi smrtni slučaj od kovida 19, iako zaposleni u pogrebnim kućama navode da je u prethodnih sedam dana značajno porasla potražnja za njihovim uslugama.

Prema zvaničnim podacima, Kina trenutno ima 389.306 registrovanih slučajeva zaraze sa simptomima.

Pojedini stručnjaci kažu da su zvanični brojevi postali nepouzdani jer se obavlja manje testiranja poslije ublažavanja restrikcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana