Sančez pristao da pismeno svjedoči u slučaju korupcije protiv njegove supruge

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

MADRID - Španski premijer Pedro Sančez danas je pristao da pismeno svjedoči u slučaju o navodnoj korupciji i trgovini uticajem protiv njegove supruge Begonje Gomez, nakon što je u ponedjeljak saopšteno da će istražni sudija Huan Karlos Pejnado 30. jula otići u Palatu Monkloa, zvaničnu rezidenciju španskog premijera.

U pismu upućenom madridskom sudu, u koje je agencija Efe imala uvid, Sančez ističe da je u ponedjeljak preko medija saznao za nalog sudije kojim je pozvan da svedoči.

Premijer navodi da je spreman da ''sarađuje sa administracijom pravde, uvijek u okviru striktnog poštovanja španskog Ustava i zakona koji nas sve obavezuje i to je maksimalna garancija naše vladavine prava".

On je u pismu napomenuo da je zbog njegove pozicije kao predsjednika parlamenta neophodno da svjedoči u pismenoj formi.

Sančez je naveo ne sumnja da će sudija iskazati poštovanje za ustavni i pravni okvir Španije, a samim tim i za ono što je utvrđeno Zakonom o krivičnom postupku u vezi sa institucijom premijera.

Supruga španskog premijera iskoristila je prošle nedjelje pravo da ne svedoči pred sudom u Madridu za navodnu korupciju i trgovinu uticajem.

Španski sud u aprilu je pokrenuo preliminarnu istragu o tome da li je Gomez počinila krivično djelo trgovine uticajem i korupciju tokom obavljanja svog privatnog posla.

Sud nije iznio više detalja pošto je slučaj zapečaćen i preliminaran, samo je naveo da je uslijedio nakon žalbe grupe za borbu protiv korupcije "Čiste ruke", čiji lider ima veze sa krajnjom desnicom, prenio je Rojters.

Grupa je navela da je Gomez iskoristila svoj uticaj kao supruga premijera da bi navodno obezbijedila sponzore za magistarski kurs na univerzitetu koji je vodila.

Nakon što su prvi put objavljene optužbe, Sančez je razmatrao da podnese ostavku, ali je poslije nekoliko dana saopštio da će zadržati svoju funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana