Sančez Baskijcima obećao status nacije, desničari ga optužuju za izdaju

Srna
Sančez Baskijcima obećao status nacije, desničari ga optužuju za izdaju

BILBAO - Na desetine hiljade demonstranata na ulicama Bilbaoa, grada na sjeveru Španije, tražilo je status nacije za Baskijce.

Protest je organizovala stranka "Eks Bildu", koja zagovara nezavisnost te autonomne pokrajine sa 2,2 miliona stanovnika, i to sedam dana nakon što je španski premijer Pedro Sančez obećao Baskiji veću autonomiju.

"Mi smo nacija", pisalo je na transparentu na čelu kolone ljudi koji su mahali zeleno-bijelo-crvenim zastavama Baskije.

 

Nakon izbora prije četiri mjeseca, Sančez je dobio novi četvorogodišnji mandat, pošto su njegovu manjinsku lijevu koalicionu vladu podržale stranke, među kojima i baskijske, navode analitički portali.

 

On je Baskiji, u zamjenu za podršku, obećao dati status nacije, na čemu zagovornici nezavisnosti decenijama insistiraju.

 

Sančez je od Brisela (sjedišta EU) zatražio da i baskijski, katalonski i galicijski jezik budu službeni jezici EU.

 

- Ovo je istorijski trenutak. U igri je impuls koji podstičemo decenijama kako bi narodi unutar Španije bili slobodni i ravnopravni - ističu baskijski lideri.

 

Sporazum koji je Sančez dogovorio sa zagovornicima nezavisnosti Baskije i Katalonije, kojima je obećao zakon o oproštaju za organizovanje zabranjenog referenduma o nezavisnosti iz 2017, izazvao je revolt španske desnice.

 

U Madridu se okupilo 170.000 protestanata pod parolom "Ne u moje ime", optuživši Sančeza za izdaju.

 

Španska desna stranka "Voks", treća po broju zastupnika u parlamentu, pozvala je na nastavak protesta tvrdeći da Sančez "provodi državni udar".

 

Sančezova Španska socijalistička radnička stranka /PSOE/ i koalicijski manji partner 152 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta. Da bi imali potrebnih 176 glasova oslanja će se na podršku separatističkih stranaka Baskije, Katalonije i Galicije.

 

Te tri autonomne pokrajine od 1978. godine imaju svoju vladu, parlament i policiju, a njihovi jezici su službeni zajedno s kastiljskim, odnosno španskim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana