Saliven: Bajden se neće izviniti u ime SAD zbog atomske bombe na Hirošimu

Tanjug
Saliven: Bajden se neće izviniti u ime SAD zbog atomske bombe na Hirošimu

HIROŠIMA- Američki predsjednik Džozef Bajden stigao je danas u Japan gdje će prisustvovati samitu Grupe sedam (G7) u Hirošimi.

Bajden je sletio u bazu američkih marinaca u Ivakuniju, koja se nalazi oko 50 kilometara jugozapadno od Hirošime.

Bajden ne planira da se izvini u ime SAD zbog upotrebe atomske bombe u napadu na Hirošimu 1945. godine tokom svoje posjete tom gradu, rekao je Bajdenov savjetnik za nacionalnu bezbjednost, Džejk Saliven, u avionu na putu za Japan.

Saliven je naveo da će Bajden, kao jedan od lidera G7, odati poštovanje istoriji i japanskom premijeru Fumiju Kišidi, prenio je Kjodo.

Bajden će prisustvovati trodnevnom samitu G7 koji počinje u petak i on je drugi aktuelni američki predsjednik poslije Baraka Obame koji će posjetiti Hirošimu, grad koji je razoren u prvom napadu atomskom bombom u svijetu koji su izvele SAD u posljednjim danima Drugog svjetskog rata.

Planirano je da Bajden u petak sa ostalim liderima G7 posjeti Memorijalni muzej mira u Hirošimi prije početka diskusija koje će se fokusirati na ključna globalna pitanja, kao što su rat u Ukrajini,  snabdijevanje hranom, čista energija, vještačka inteligencija i nuklearno razoružanje.

Salivan je rekao da će zabrinutosti i pitanja u vezi sa Kinom takođe biti tema samita G7.

Ovo je druga Bajdenova posjeta Japanu od kada je preuzeo dužnost u januaru 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana