Salivan: Isporuka aviona F-16 dugoročno pitanje odbrane Ukrajine

Srna
Salivan: Isporuka aviona F-16 dugoročno pitanje odbrane Ukrajine

VAŠINGTON - Isporuke borbenih aviona "F-16" Kijevu su dugoročno pitanje, o tome su razgovarali američki predsjednik Džozef Bajden i Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski, rekao je američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan u intervjuu za Si-En-En.

"Avioni žF-16ž nisu pitanje za kratkoročne borbe. To je pitanje dugoročne odbrane Ukrajine i predsjednik Bajden je o tome razgovarao sa Zelenskim", izjavio je Saliven.

Govoreći o nuklearnom oružju, Salivan je naglasio da SAD ne vide promjenu u spremnosti ruskih nuklearnih snaga i da Rusija nije ništa promijenila u tom smislu.

"Ne vidimo nikakvu promjenu u nuklearnom stavu Rusije, i mi nismo ništa promijenili u našem nuklearnom stavu", rekao je Salivan na pitanje da li misli da bi Rusija mogla da upotrijebi nuklearno oružje.

On je napomenuo da je američka strana stalno na oprezu i da održava redovne kanale komunikacije sa ruskom vladom radi razgovora sa njima o riziku ove eskalacije i o ozbiljnosti posljedica upotrebe nuklearnog oružja.

Saliven je ponovio da SAD nisu primijetile kretanja među ruskim nuklearnim snagama koja navode na vjerovanje da se nešto suštinski promijenilo u odnosu na prošlu godinu.

Bajden je 31. januara saopštio da Vašington neće slati borbene avione "F-16" Ukrajini.

Britanski premijer Riši Sunak objavio je kasnije da je Velika Britanija ponudila Kijevu da započne obuku marinaca i borbenih pilota na NATO avionima. Međutim, Sunakov predstavnik je kasnije pojasnio da vlada nije donijela odluku o prebacivanju borbenih aviona u Ukrajinu i da se to pitanje razmatra sa raznih strana.

Njemački kancelar Olaf Šolc i ministar odbrane Boris Pistorijus su više puta izjavili da Njemačka neće isporučivati borbene avione Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je da Moskva doživljava zapadne isporuke oružja ukrajinskim oružanim snagama kao rastuću umiješanost zapadnih zemalja u ukrajinski sukob.

Ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio je odluku da suspenduje učešće Rusije u sporazumu Novi START o kontroli naoružanja u svom obraćanju Federalnoj skupštini o stanju nacije u utorak, 21. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana