Safadi: Arapske trupe neće ići u Pojas Gaze, o tome saglasne sve arapske zemlje

Tanjug
Safadi: Arapske trupe neće ići u Pojas Gaze, o tome saglasne sve arapske zemlje

MANAMA - Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi izjavio je danas, na bezbednosnom samitu u glavnom gradu Bahreina, Manami, da arapske trupe neće ići u Pojas Gaze i da su o tome saglasne sve arapske zemlje, kao i da je vera u mirovne pregovore i međunarodno pravo izgubljena zbog odbijanja Zapada da, kako je naveo, obuzda Izrael.

Safadi je rekao da bi međunarodna zajednica nametnula sankcije bilo kojoj drugoj zemlji da je uradila ono što Izrael sada radi u Pojasu Gaze i da se zbog toga vidi da je Izrael iznad međunarodnog prava.

Safadi se na tom skupu "sukobio" sa američkim izaslanikom za Bliski istok Bretom Mekgarkom rekavši da pauza u ratu između Izraela i Hamasa ne bi trebalo da bude uslovljena oslobađanjem talaca koje drži ta palestinska militantna grupa, preneo je "Gardijan".

Mekgark je rekao da je odgovornost na Hamasu da oslobodi taoce da bi se povećala humanitarna pomoć Pojasu Gaze, kao i da bi došlo do pauza u borbama. Na tom skupu u Manami, arapske zemlje su izrazile ogorčenje zbog odbijanja Izraela da pregovara o rešenju o dvije države.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je na tom skupu da vjeruje da bi Izrael mogao da se suoči sa optužbama pred Međunarodnim krivičnim sudom, navodeći da jedno nasilje ne može da opravda drugo. B

orelj je istakao da bi jedino palestinske vlasti mogle da kontrolišu Pojas Gaze nakon rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana