SAD: Zatvorenik koji čeka egzekuciju 39 godina, biće pogubljen večeras

Tanjug
Foto: LavandKrajm

MAJAMI - Jedan od američkih zatvorenika koji najduže čekaju na izvršenje smrtne kazne, još od 1984. godine, planirano je da bude pogubljen večeras u 18 sati po lokalnom vremenu (12.00 po srednjeevropskom) u američkoj državi Floridi.

Zatvorenik Duejn Oven će primiti smrtonosnu injekciju u zatvoru Stark, prenosi AP.

Oven je 1984. godine osuđen za dvostruko ubistvo i silovanja.

Prvo je silovao i ubio bejbisiterku Keren Slateri (14), a potom i Džordžijanu Vorden (38), obe u okrugu Palm Bič.

Osim toga, Oven je napao još dve žene, ali su one preživjele. 

Sva četiri napada dogodila su se prije Ovenovog 23. rođendana, a sada ima 62.

Keren Slejteri je 24. marta 1984. godine, ostala u večernjim satima da čuva dvoje djece porodice Helm. Četrnaestogodišnjakinja je bila ronilac u školi, voljela je da sređuje kosu svojim prijateljicama i nedavno je skinula protezu.

Njena noć je počela kao i obično sa djevojčicama - ali se završila sve samo ne obično.

Neposredno poslije ponoći, gospodin i gospođa Helm su stigli u mračnu kuću. Većina svjetala je bila ugašena u kući, kao i televizor - nešto što je on rekao policiji da je bilo prilično neobično. Kada je Helm ušao u kuću, primijetio je lokvu krvi sa čekićem pored nje u dnevnoj sobi.

Odmah je rekao svojoj ženi da ode do susjedove kuće i pozove policiju i hitnu pomoć. 

Sekundu kasnije, ugledao je trag krvi koji vodi do glavne spavaće sobe - njegove dvije male djevojčice su bile sigurne i spavale su u svojoj sobi.

Kada je policija stigla, istražitelji su našli Keren golu u glavnoj spavaćoj sobi - njen grudnjak i bluza su bili podignuti do ramena. Medicinski vještak je rekao da je uzrok smrti od višestrukih uboda nožem koje je zadobila - tačnije 18 - dok se borila za život. 

Obdukcija Keren je pokazala da je seksualno napastvovana nakon smrti.

Oven je kasnije priznao ubistvo tinejdžerke. U audio transkriptu koji je pušten tokom njegovog suđenja za ubistvo, on je rekao detektivima da je provalio u kuću kroz prozor spavaće sobe ranije te noći i ugledao Keren kako plete kosu mladim djevojčicama. 

Odlučio je da ode, svrati do lokalnog bara na par pića, pa da se vrati da je napadne.

Dva sata nakon prve provale, oko 23 sata, uskočio je nazad u glavnu spavaću sobu kroz prozor, zgrabio par ženskih rukavica koje je našao u sobi i uzeo čekić koji se nalazio u ormaru u spavaćoj sobi.

Provirio je kroz vrata glavne spavaće sobe, zatvorio vrata spavaće sobe djevojčice i video Karen u dnevnoj sobi kako gleda TV. Na kraju ga je uočila i potrčala prema telefonu. Oven je bacio na Karen i telefon - i počeo da je bode nožem.

„Onda sam je odveo u spavaću sobu, samo je zgrabio za noge i drogirao je, sa glavom iza leđa, i samo zatvorio vrata", priznao je istražiteljima. 

"Tada sam je silovao."

Pet dana kasnije i 20 minuta južno, 38-godišnja Džordžijana Vorden je brutalno napadnuta i ubijena u svojoj kući u Boka Ratonu dok je njeno dvoje djece spavalo unutra.

Detektivi su rekli da je Džordžijana pretučena na smrt čekićem i seksualno zlostavljana. Njena djeca su je našla mrtvu sledećeg jutra dok su se spremali za školu.

Tužioci su rekli da su, uprkos činjenici da je Džordžijana pretučena do smrti, a Karen izbodena nožem, preostale činjenice o ubistvima bile praktično identične.

Dana 29. maja 1984. Oven je uhapšen zbog provale u Boka Ratonu koja je prijavljena istog dana kada i Džordžanino ubistvo. 

Zbog bliskosti zločina, detektivi su vjerovali da je Oven najverovatnije odgovoran i za provalu i za ubistvo.

Kada su ga inspektori ispitivali u pritvori uspjeli su doći do krucijalnog dokaza. Oni su uporedili ovenov otisak cipele sa otiskom koji je pronađen na mjestu zločina i pokazalo se da su identični. 

Oven je na kraju priznao oba ubistva.

On je jedan od 293 ljudi koji čekaju izvršenje smrtne kazne u Floridi.

Osim smrtne kazne, takođe, dobio je i šest doživotnih kazni.

Ukoliko se izvede pogubljene, ovo će biti četvrto u 2023. godini, koje je potpisao guverner Floride Ron Desantis."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana