SAD vide malu mogućnost da se preokrene situacija u Nigeru nakon državnog udara

Tanjug
SAD vide malu mogućnost da se preokrene situacija u Nigeru nakon državnog udara

VAŠINGTON - Postoji mala mogućnost da se preokrene prošlonedjeljno vojno preuzimanje vlasti u Nigeru, a američki diplomatski i vojni stav zavisiće od toga da li će demokratski izabrana vlada biti vraćena na vlast u narednim danima i nedjeljama, rekao je visoki američki zvaničnik.

SAD su osudile vojno zbacivanje izabranog predsjednika Mohameda Bazuma, kao sedmo vojno preuzimanje vlasti u zapadnoj i centralnoj Africi za manje od tri godine, što je izazvalo bojazan za bezbjednost regiona Sahela, prenio je Rojters.

-Cilj Vašingtona je da podrži zapadnoafrički regionalni blok EKOVAS u namjerama da preokrene situaciju u vezi sa preuzimanjem vlasti u Nigeru - rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta koji je želio da ostane anoniman. -Ne mislimo da je to u potpunosti dobro urađeno i vjerujemo da postoji neka prilika da se to preokrene - istakao je on.

EKOVAS je u nedjelju dao vođama puča u Nigeru jednu sedmicu da vrate svrgnutog Bazuma ili se suoče sa sankcijama i mogućom upotrebom sile.

SAD, Francuska i druge zapadne države imaju trupe u Nigeru, a sarađivale su sa dosadašnjom vladom u borbi protiv militantnih snaga povezanih sa Islamskom državom i Al Kaidom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana