SAD se pripremaju da pošalju između 100 i 200 vojnika na Tajvan

Tanjug
SAD se pripremaju da pošalju između 100 i 200 vojnika na Tajvan

VAŠINGTON - SAD se pripremaju da pošalju između 100 i 200 vojnika na Tajvan radi obuke lokalnih oružanih snaga, prenio je danas Foks Njuz pozivajući se na neimenovani visoki izvor.

Prema navodima, riječ je o proširenju programa obuke koji je u prošlosti uključivao Nacionalnu gardu, specijalne jedinice i marince, a prema navodima američkih zvaničnika, još pre samo godinu dana svega oko 30 američkih vojnika bilo je stacionirano na Tajvanu.

''Nemamo komentar o konkretnim operacijama, angažmanima ili obuci, ali bih istakao da naša podrška i bezbjednosni odnosi sa Tajvanom ostaju usklađeni sa trenutnom prijetnjom koju predstavlja Narodna Republika Kina'', rekao je portparol Ministarstva odbrane Marti Majners.

''Naša posvećenost Tajvanu je čvrsta i doprinosi održavanju mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza i unutar regiona'', dodao je.

Kako navodi Foks Njuz, povećanje broja trupa planirano je mjesecima prije nego to su napetosti između Kine i SAD eskalirale nakon skandala sa navodnim špijunskim balonom iznad američkog kopna.

Vojnici koji odu na Tajvan imaće zadatak da obučavaju tamošnje snage o američkim sistemima naoružanja, kao i manevrima za suprotstavljanje potencijalnoj ofanzivi iz Kine.

Američka medijska kuća podsjeća da je Kina poslednjih nedelja često slala svoje brodove i avione u tajvanske vode i vazdušni prostor.

Međunarodna zajednica priznaje Tajvan kao dio Kine, koja nastoji da to ostrvo ujedini sa maticom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana