SAD šalju Ukrajini municiju s osiromašenim uranijumom

GS
SAD šalju Ukrajini municiju s osiromašenim uranijumom

VAŠINGTON - Bajdenova administracija prvi put će poslati municiju za probijanje oklopa koja sadrži osiromašeni uranijum Ukrajini, prema dokumentu koji su odvojeno potvrdila dva američka zvaničnika.

Naveli su da je municija, koja bi mogla pomoći u uništavanju ruskih tenkova, dio nove vojne pomoći za Ukrajinu koja će biti predstavljena u narednoj sedmici. Municija može biti ispaljena iz američkih tenkova Abrams koji će, prema informacijama od osobe upućene u situaciju, biti dostavljeni Ukrajini u narednim sedmicama.

Jedan od zvaničnika je rekao da će dolazeći paket pomoći vrijediti između 240 miliona i 375 miliona dolara, zavisno od toga šta bude uključeno.

Iako je Britanija ranije ove godine poslala osiromašeni uranijum municiju Ukrajini, ovo bi bila prva isporuka takve municije od strane SAD-a i vjerovatno će izazvati kontroverze. To slijedi raniju odluku Bajdenove administracije da pruži klaster municiju Ukrajini, uprkos zabrinutostima zbog opasnosti koje takvo oružje predstavlja za civile.

Upotreba osiromašenog uranijuma u municiji izazvala je oštre debate, s protivnicima poput Međunarodne Koalicije za Zabrane Uranijskog Oružja koji tvrde da postoji opasnost po zdravlje od unošenja ili udisanja prašine osiromašenog uranijuma, uključujući rizik od karcinoma i urođenih mana kod novorođenčadi. 

Kao nusproizvod obogaćivanja uranijuma, osiromašeni uranijum se koristi u municiji jer njegova izuzetna gustina omogućava projektilima da lako probiju oklop i samozapale se. 

Podsjetimo, Amerika je u velikim količinama koristila osiromašeni uranijum municiju u Zaljevskim ratovima 1990. i 2003. godine te NATO bombardovanju Srbije i Republike Srpske 1999. godine.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana