SAD šalju Ukrajini još jedan raketni sistem "Patriot"

Tanjug
SAD šalju Ukrajini još jedan raketni sistem "Patriot"

VAŠINGTON- Sjedinjene Američke Države poslaće Ukrajini još jedan raketni sistem "Patriot", izjavila su dva američka zvaničnika, odgovarajući na pozive Kijeva za veću protivvazdušnu odbranu zbog napada na sjeveroistočni region Harkova.

Zvaničnici su rekli da je američki predsjednik Džozef Bajden odobrio taj potez i da bi to bio drugi raketni sistem "Patriot" koji su Sjedinjene Američke Države dale Ukrajini, prenio je danas AP.

Dvojica američkih zvaničnika govorila su pod uslovom anonimnosti, jer odluka, o kojoj je prvi pisao Njujork tajms, nije zvanično objavljena. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je prošlog mjeseca u Madridu da će sistemi "Patriot" pomoći ukrajinskim snagama da se bore protiv 3.000 bombi koje, kako on tvrdi, Rusija lansira na Ukrajinu svakog mjeseca. 

On je rekao da su Ukrajini potrebna dva sistema za zaštitu Harkova, gdje je Rusija pokrenula prekograničnu ofanzivu 10. maja.

Odluka je donesena dok se lideri odbrane iz SAD, Evrope i drugih zemalja pripremaju za svoj mjesečni sastanak o bezbjednosnim potrebama Ukrajine koji treba da bude održan u četvrtak u Briselu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana