SAD šalje dodatno oružje i opremu Ukrajini vrijedne 425 miliona dolara

Tanjug
SAD šalje dodatno oružje i opremu Ukrajini vrijedne 425 miliona dolara

VAŠINGTON - SAD će Ukrajini obezbijediti dodatno oružje i opremu u vrijednosti od 425 miliona dolara za njenu borbu protiv ruske invazije, saopštila je administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Taj paket dio je posljednjih ostataka sredstava Inicijative za bezbjednosnu pomoć Ukrajini (USAI), fonda koji je Bajdenova administracija koristila da kupuje oružje, umesto da Ukrajini šalje oružje iz američkih zaliha, prenosi Rojters.

Administracija je takođe najavila slanje oružja u vrijednosti od 125 miliona dolara koje je omogućeno korišćenjem predsjedničkog ovlašćenja za povlačenje sredstava, zakonskog mehanizma koji ovlašćuje Bajdena da prenosi višak artikala i usluga iz američkih zaliha bez odobrenja Kongresa tokom vanrednog stanja.

Iz Pentagona je saopšteno da oružje koje će biti isporučeno Kijevu uključuje dodatnu municiju za protivvazdušnu odbranu sistema zemlja-vazduh (NASAMS), municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS), artiljeriju kalibra 105 i 155 milimetara, TOV protivtenkovsko oružje, protivpešadijske mine, malokalibarsko oružje i desetak kamiona.

Od početka ruske invazije u februaru 2022. SAD su poslale oko 44 milijarde dolara bezbjednosne pomoći Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana