SAD raspoređuju strateške bombardere u Rumuniji

G.S.
Foto: TopWar.ru

BUKUREŠT - Dva strateška bombardera B-52H „stratofortres“ Ratnog vazduhoplovstva SAD, iz sastava 2. bombarderskog krila u bazi Berksdejl u Luizijani, stigla su u nedJelju u vazduhoplovnu bazu „Mihail Kogalničanu“ u Rumuniji, saopštila je komanda američkih vazduhoplovnih snaga, koja podsjeća da su ih tokom leta ka Rumuniji iznad Barencovog mora, presrela dva ruska aviona.

Raspoređivanje dva američka bombardera u rumunskoj bazi znači da će prvi put američki strateški bombarderi poletati sa teritorije Rumunije, piše sajt „Aviacionist“. 

Podsjećanja radi, „Mihail Kogalničanu“ je u procesu obnavljanja i širenja, a u planu je da ovo postane najveća NATO baza na evropskom kontinentu.

Pojašnjavajući jučerašnji događaj iznad Barencovog mora, američke vazduhoplovne snage u Evropi saopštile su da, dok su leteli „u međunarodnom vazdušnom prostoru i u skladu sa međunarodnim pravom“, američke avione B-52 presrela su dva ruska borbena aviona iznad Barencovog mora u nedelju oko osam časova po srednjoevropskom vremenu.

Navodi se da američki avioni „nisu menjali kurs zbog presretanja i nastavili su po planu leta bez incidenata krećući se ka vazduhoplovnoj bazi Mihail Kogalničeanu“.

Tokom angažovanja u Rumuniji, avioni B-52 će djelovati u okviru 20. ekspedicione bombarderske eskadrile i integrisaće se sa saveznicima NATO i drugim međunarodnim partnerima radi usklađivanja sposobnosti i obezbjeđivanja bezbednosnih obaveza u oblasti odgovornosti američke vojne komande u Evropi, što znači da će američki strateški bombarderi prvi put poletati u misije iz Rumunije, prenosi RT.rs.

Podsjećanja radi, finska vojska saopštila je juče da su dva američka bombardera B-52H preletjela njen vazdušni prostor u okviru vježbe letenja, nakon čega su napustili finski vazdušni prostor preko grada Pori na jugozapadu zemlje.

U vježbi su učestvovala i dva aviona za dopunu goriva KC-135 i jedan avion za dopunu goriva u vazduhu KC-46, sva tri takođe iz SAD.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo da je iznad Barencovog mora otkrivena grupa vazdušnih ciljeva koja se približavala državnoj granici Ruske Federacije.

Da bi se identifikovao vazdušni cilj i spriječilo narušavanje državne granice Ruske Federacije, u vazduh su podignuti lovci MiG-29 i MiG-31 iz sastava dežurnih snaga Ratnog vazduhoplovstva RF.

„Ruske borbene posade identifikovale su vazdušni cilj kao par strateških bombardera B-52H američkog vazduhoplovstva. Kako su se ruski lovci približavali, američki strateški bombarderi su počeli da se udaljavaju od državne granice (vazdušnog prostora) Ruske Federacije“, piše Ministarstvo odbrane.

Nakon uspješno obavljene akcije i sprečavanja narušavanja vazdušnog prostora Rusije, ruski avioni su se bezbjedno vratili na svoje matične aerodrome.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana