SAD prezadužene: Dug izašao na 31,4 biliona dolara

GS
Foto: Debt

Opasno približavanje roka za podizanje ograničenja za nacionalni dug kojim bi SAD izbjegle bankrot skrenuo je pažnju na dug od 31,4 biliona dolara kojeg su nagomilale Vlade SAD-a. Zemlja je dosegla svoju trenutnu gornju granicu duga sredinom januara i očekuje se da će ostati bez gotovine kako bi mogla platiti sve svoje račune 1. juna, upozorila je ministrica finansija Janet Jelen Kongres, upozoravajući da je tačan "datum Iks" " jer zadana vrijednost ostaje fluidna.

Postizanje dogovora

Dok predsjednik Džo Bajden i vodeći zakonodavci, uključujući predsjedavajućeg Zastupničkog doma Kevina Mekartija, rade na postizanju dogovora, evo što treba znati o tome kako je SAD do sada nagomilao svoje dugove.

Gotovo svake godine država potroši više nego što prikupi na poreze i druge prihode, što rezultira deficitom. Državni dug, koji je sada na istorijsko visokoj razini, rezultat je nakupljanja deficita tokom vremena. Samo pet puta u proteklih pola vijeka SAD su ostvarile suficit, posljednji put 2001. godine.

- Svaka strana u političkom krugu može kriviti onu drugu, ali dug je matematički samo neusklađenost - rekao je za ABC Njus Kent Smeters, profesor na Poslovnoj školi Varton Univerziteta u Pensilvaniji koji je prije radio u nestranačkom Kongresnom uredu za budžet.

SAD ima dug od svog osnivanja i samo je jednom bio potpuno bez duga, 1835. godine. Državni dug značajno je porastao od ranih 1980-ih i pod republikanskom i pod demokratskom upravom. Najveći postotak povećanja duga dogodio se za vrijeme predsjednika Ronalda Reagana i Džordža Buša, koji su obojica donijeli smanjenje poreza što je dovelo do velikih deficita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana