SAD: Požar sa vatrenim vrtlozima u Kaliforniji proširio se i na Nevadu

Tanjug
Foto: 8news

SAKRAMENTO- Američki vatrogasci bore se sa "vatrenim vrtlozima" u kalifornijskom nacionalnom rezervatu Mohave dok veliki šumski požar postepeno zahvata i susjednu saveznu državu Nevadu u jeku opasnog toplotnog talasa praćenog snažnim vjetrovima.

Požar je izbio u petak u blizini zabačenog planinskog područja kanjona Karuters, dijela ogromnog prirodnog rezervata, potom se u nedelju proširio preko državne granice Nevade i poslao oblak dima dalje na istok, sve do doline Las Vegasa, prenosi AP.

Izmaglica prouzrokovana dimom zaklonila je u podne sunce iznad Las Vegasa i pogled prema planinama koje okružuju ovaj grad i njegova predgrađa.

Zbog slabe vidljivosti, letovi na međunarodnom aerodromu Hari Rid u Las Vegasu odloženi su na skoro dva sata.

Vatreni vrtlog, koji se naziva i vatreni tornado, zapravo je "vrtložni stub vatre" koji nastaje kada se kombinuju intenzivna toplota i turbulentni vetrovi, saopšteno je iz uprave Nacionalnog rezervata Mohave.

Požar nazvan Jork je izbio u planinskom lancu Njujork u Kaliforniji, a vatreni vrtlozi, koji mogu biti visoki od jednog do nekoliko desetina metara sa različitim brzinama rotacije, primećeni su u nedelju na sjevernom delu Nacionalnog rezervata Mohave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana