SAD pokrenule jedinicu svemirskih snaga u Južnoj Koreji

Tanjug
Foto: Agencije

SEUL - Američke snage u Južnoj Koreji pokrenule su danas novu jedinicu svemirskih snaga sa ciljem da se bolje suprotstave sve većim raketnim i nuklearnim prijetnjama Sjeverne Koreje.

Američka svemirska jedinica u Koreji druga je prekomorska svemirska komponenta američkih svemirskih snaga sa zadatkom da nadgleda, otkriva i prati dolazeće projektile i rakete, kao i da ojača sveukupnu svemirsku sposobnost američke vojske prenosi Rojters.

Komandant američkih snaga u Južnoj Koreji general Pol LaKamera izjavio je da će ta jedinica dodatno osposobiti snage SAD u misiji očuvanja mira i bezbjednosti na Korejskom poluostrvu i u sjeveroistočnoj Aziji.

''Američka vojska je zahvaljujući ovoj jedinici brža, bolje povezana, informisanija, i preciznija'', rekao je on.

Kako navodi Rojters, Seul i Vašington nastoje da pojačaju bezbjednosnu saradnju kako bi umanjili potencijalnu opasnost od Sjeverne Koreje, koja je ranije ove godine testirala interkontinentalne balističke rakete koje mogu da stignu do kopna SAD.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da uspostavljanje američke svemirske jedinice nema nikakve veze sa učešćem Seula u postojećim programima raketne odbrane.

Agencija podsjeća da je vazduhoplovstvo Južne Koreje ranije ovog mjeseca uspostavilo sopstvenu svemirsku jedinicu.

Oko 28.500 američkih vojnika stacionirano je u Južnoj Koreji prema sporazumu o međusobnoj odbrani sklopljenom nakon što je Korejski rat završen primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana