SAD: Podržavamo brzi ulazak Švedske i Finske u NATO

Tanjug
SAD: Podržavamo brzi ulazak Švedske i Finske u NATO

VAŠINGTON - Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da SAD podržavaju brzi ulazak Finske i Švedske u NATO, nakon što je Helsinki saopštio da su trilateralni razgovori sa Turskom o zahtjevu Finske i Švedske za pridruživanje tom vojnom savezu stavljeni na pauzu.

Prajs je na konferenciji za novinare više puta upitan o stavu Vašingtona o pristupanju Finske bez Švedske, ali je odbio da komentariše ono što je nazvao "hipotetičkim", a ne "aktuelnim pitanjem".

-Ovo je oduvijek bila diskusija o Finskoj i Švedskoj...prelasku sa saveza od 28 na savez od 30. To je ono što želimo da vidimo - rekao je jPrajs.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u ponedjeljak da Švedska ne treba da očekuje podršku njegove zemlje nakon protesta u blizini turske ambasade u Stokholmu na kojem je tokom vikenda spaljena kopija Kurana.

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto rekao je da je potrebna vremenska pauza od nekoliko nedjelja u razgovorima između Finske, Švedske i Turske u vezi sa planovima dvije nordijske zemlje da se pridruže NATO.

Japan: Jedna osoba nastradala, otežan saobraćaj zbog velikog snijega

TOKIO- Velike snježne padavine pogodile su danas  dijelove Japana. Najmanje jedna osoba je nastradala, otežan je i saobraćaj, dok je na stotine letova otkazano.

Jedna osoba je umrla od posljedica nevremena, a dva druga smrtna slučaja se istražuju da li su uzrokovana nevremenom, rekao je glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno na konferenciji za novinare.

Snijeg pada praćen jakim vjetrom od utorka širom Japana, a visina snježnog pokrivača dostigla je rekordnih 93 centimetra u gradu Maniva na zapadu zemlje.                       

Domaće avio-kompanije, uključujući ANA i Japan erlajns, otkazale su više od 300 letova, brzi voz je obustavio ili odložio putovanja u sjevernom Japanu, preneo je Rojters.

Oko 3.000 ljudi zaglavljeno je na dvije željezničke stanice u gradu Kjoto na zapadu Japana nakon obustavljanja saobraćaja zbog snega i jakih vjetrova u utorak.

U Japanu se očekuje nastavak nevremena u četvrtak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana