SAD: Podignuta nova optužnica protiv Džordža Santosa zbog navodne pronevere

Tanjug
SAD: Podignuta nova optužnica protiv Džordža Santosa zbog navodne pronevere

VAŠINGTON- Protiv američkog kongresmena iz redova republikanaca Džordža Santosa podignuta je nova optužnica zbog navodne pronevjere desetina hiljada dolara sa kreditnih kartica donatora u njegovoj izbornoj kampanji.

U optužnici podignutoj u utorak navodi se da je Santos dio novca prebacio na svoj lični bankovni račun, dok je ostatak koristio za naduvavanje kase za kampanju.

Optužnica od 23 tačke zamjenjuje onu koja je podignuta u maju protiv Santosa, a tereti ga za pronevjeru novca iz kampanje i laganje Kongresa o svom bogatstvu, između ostalih krivičnih djela, objavio je AP.

U ažuriranoj optužnici, tužioci optužuju Santosa da je koristio više od 44.000 dolara za svoju kampanju tokom perioda od nekoliko mjeseci, koristeći kreditne kartice donatora bez njihovog znanja.

Santos je takođe optužen da je lažno prijavio Federalnoj izbornoj komisiji da je za svoju kampanju pozajmio 500.000 dolara, dok zapravo nije ništa dao i imao je manje od 8.000 dolara u banci.

Santos je optužen za krađu ličnih podataka ljudi i korišćenje kreditnih kartica svojih donatora bez njihovog ovlašćenja, rekao je američki tužilac Breon Pis.

Šema prevare sa kreditnim karticama počela je u decembru 2021. godine, ubrzo nakon što Santos nije uspio da se kvalifikuje za program Republikanske stranke koji bi obezbijedio finansijsku i logističku podršku njegovoj drugoj kampanji za Kongres, naveli su tužioci.

Santos je rekao da nema komentar o novoj optužnici protiv njega.

On je ranije tvrdio da nije kriv, navodeći da je žrtva "lova na vještice".

Santos će vjerovatno biti osuđen na dugu zatvorsku kaznu, ukoliko bude osuđen, objavila je američka agencija.

Do sada se odupirao svim pozivima da podnese ostavku, insistirajući da namerava da se kandiduje za ponovni izbor sljedeće godine.

Santos je izabran za kongresmena na izborima prošle godine nakon čega je počela da se otkriva  mreža njegovih obmana, prenio je AP.

Pored toga što je lagao glasače o svom istaknutom porijeklu sa Volstrita, jevrejskom porijeklu, akademskim i atletskim dostignućima, spasavanju životinja, posjedu nekretnina i još mnogo toga, Santos je optužen za sprovođenje brojnih planova sa ciljem da se obogati i obmane svoje donatore.

Prvobitno je uhapšen u maju na osnovu federalne optužnice od 13 tačaka koja ga je teretila da je koristio sredstva namijenjena za troškove kampanje na firmiranu odeću i druge lične troškove i nepropisno dobijao naknade za nezaposlene namijenjene Amerikancima koji su ostali bez posla zbog pandemije.

Santos je na slobodi uz kauciju dok čeka suđenje.

On je za svoje laži rekao da predstavljaju ulepšavanje bez nanošenja štete, dok je za pojedine od finansijskih nepravilnosti okrivio svoju bivšu blagajnicu kampanje Nensi Marks.

Marks se prošle sedmice izjasnila krivom za optužbu za zavjeru za prevaru, rekavši da je pomogla svom bivšem šefu da prevari potencijalne donatore i zvaničnike republikanske stranke podnošenjem lažnih izvještaja o finansiranju kampanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana