SAD: Odbijen zahtjev bivšeg predsjednika Perua da ne bude izručen Limi

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

VAŠINGTON - Vijeće američkog apelacionog suda odbilo je zahtjev bivšeg peruanskog predsjednika Alehandra Toleda Manrikea, da zaustavi njegovo izručenje u Peru, gdje je optužen da je navodno primio milione dolara mita kao dio velikog korupcionaškog skandala u koji su umiješana četiri bivša predsjednika te zemlje.

Sudija u slučaju ekstradicije, Tomas Hikson, poništio je Toledu kauciju u srijedu i naložio mu da se preda policiji u San Francisku.

Toledo će u petak biti vraćen u zatvor, na zahtjev državnog tužioca Ismaila Remzija, a nije saopšteno kada će tačno biti vraćen u Peru.

Toledo (77) je optužen da je uzeo 20 miliona dolara mita od gigantske brazilske građevinske kompanije “Odebrekt”, koja je priznala američkim vlastima da je podmićivala zvaničnike da bi decenijama dobijala ugovore širom Latinske Amerike.

Toledo je tražio odlaganje ekstradicije dok sud ne odluči o njegovoj žalbi na odluku Stejt departmenta da ga vrati u Peru, prenio je AP.

Toledo, koji je bio predsjednik Perua od 2001. do 2006. godine, uhapšen je u julu 2019. u svojoj kući u Menlo Parku u Kaliforniji.

Prvobitno je držan u samici u zatvoru Santa Rita oko 60 kilometara istočno od San Franciska, ali je pušten 2020. godine zbog pandemije korone i od tada je u kućnom pritvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana