SAD: Objavljen snimak bijelog policajca kako puca crnkinji u lice

Tanjug
SAD: Objavljen snimak bijelog policajca kako puca crnkinji u lice

SPRINGFILD - Američke vlasti su objavile snimak na kojem se vidi kako bijeli policajac iz države Ilinois puca u lice crnkinji, ubivši je, nakon što je ona pozvala policiju iz straha da se u njenom domu nalazi provalnik.

Sonju Mesi (36) ubio je policajac Šon Grejson u njenoj kući u Springfildu, glavnom gradu države Ilinois, početkom mjeseca, piše Gardijan.

Ona je pozvala policiju jer je mislila da neko pokušava da provali u njenu kuću, a na teren su poslati Grejson i njegov partner.

U toku razgovora, Grejson je primijetio lonac ključale vode na šporetu i naložio Mesi da ga skloni kako ne bi izbio požar, istovremeno se udaljavajući od žene.

Kada ga je upitala zašto se pomjera, policajac joj je kroz smijeh objasnio da ne želi da izgori, a ona mu je odgovorila da će mu se ''oduprijeti u Isusovo ime''.

Grejson je potom izvukao pištolj i krenuo da se približava ženi koja se krila iza pulta sa podignutim rukama, govoreći ''Izvinite, izvinite''.

Policajac je pucao tri puta, pogodivši je ispod oka, uz opravdanje da se plašio da će mu prosuti vruću vodu u lice.

Mesi je preminula u istoj bolnici kao njen predak Vilijam Donegan, koga su u neredima u Springfildu 1908. godine linčovali bijeli Amerikanci.

Grejson je uhapšen i optužen po tri tačke optužnice za prvostepeno ubistvo i zadržan je bez kaucije do početka suđenja.

Gardijan navodi da je rijetko da policijski službenik bude uhapšen za ubistvo građana, a da takav slučaj nije bio poznat široj javnosti od ubistva Džordža Flojda 2020, koje je izazvalo masovne proteste širom SAD.

Predsjednik Džo Bajden izdao je saopštenje u kojem je Mesi nazvao ''voljenom majkom, prijateljicom, ćerkom i mladom crnkinjom“ koja bi ''trebalo da bude živa danas“ i istakao da je njenoj porodici potrebna pravda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana