SAD neće slati trupe u Ukrajinu

GS/Agencije
Foto: Agencije

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 490. dan. Zapadne zemlje još nisu dale ozbiljne prijedloge za rješenje sukoba u Ukrajini, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na restoran u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku porastao je na 12, saopštile su ukrajinske službe za vanredne situacije.

SAD neće slati trupe u Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države ne namjeravaju da šalju svoje trupe u Ukrajinu, predsednik Džozef Bajden stavio je to do znanja, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler, komentarišući izjave bivšeg generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena, koji je dozvolio ovu mogućnost.

„Predsjednik je vrlo jasno stavio do znanja da američke trupe neće biti poslate u Ukrajinu“, istakao je Miler tokom brifinga.

Rasmusen je ranije izjavio da bi neke zemlje Alijanse na individualnoj osnovi možda htjele da pošalju trupe u Ukrajinu ako Kijev ne dobije realne garancije na samitu u Viljnusu.

Ignat: Zapadni partneri Kijevu dostavljaju informacije o poletanju ruske strateške avijacije

Zapadni partneri Kijevu dostavljaju informacije o poletanju ruske strateške avijacije sa udaljenih aerodroma, izjavio je savjetnik komande vazdušnih snaga ukrajinskih trupa Jurij Ignat, prenosi „Zadžid.net“.

„Naši saveznici stalno podržavaju Ukrajinu“, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, Oružane snage Ukrajine imaju širok spektar radarskih aparata, ali odbrana od raketa sa balističkim putanjama i dalje je „veliki problem“.

Ignat je napomenuo da, s obzirom da Rusija koristi mnogo balističkih raketa, zapadne zemlje „razmišljaju i ubuduće će kupovati moćne protivvazdušne raketne sisteme“ koji mogu da zaštite od takvog naoružanja.

Kiril: Crkve mogu zajedničkim naporima da rade u korist mira i pravde

Crkve mogu zajedničkim naporima da rade u korist mira i pravde, izjavio je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril na sastanku sa papinim izaslanikom za pitanja regulisanja situacije u Ukrajini sa kardinalom Mateom Zupijem.

Prema patrijarhovom mišljenju, „važno je da se sve sile u svijetu ujedine radi sprečavanja velikog oružanog sukoba“.

Kardinal je, sa svoje strane, rekao da papa Franja želi da zna mišljenje patrijarha Kirila o trenutnoj situaciji i njihovom mogućem sastanku.

Pripadnici Federalne službe bezbjednosti (FSB) Rusije priveli su u Lugansku ženu osumnjičenu za špijunažu

„FSB Rusije za Lugansku Narodnu Republiku suzbio je nezakonite aktivnosti državljanke Ukrajine koja živi u gradu Lugansku“, saopštio je FSB.

Kako se navodi, od oktobra 2022. stanovnica regiona, „vođena ličnim motivima, u cilju pomaganja oružanim formacijama Ukrajine“ po zadatku čovjeka koja djeluje u interesu Državne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, prikupljala i predavala podatke o lokacijama i kretanju jedinica Narodne milicije LNR i Oružanih snaga Rusije.

Herš: Zelenskom će trebati 117 godina da vrati izgubljene teritorije

Američki istraživački novinar Sejmor Herš naveo je danas u svom novom članku, pozivajući se na izvore u obavještajnoj zajednici, da će ovim tempom kako sada napreduje ukrajinska kontraofanziva, Kijevu trebati više od 117 godina da vrati sve teritorije nad kojima je Rusija preuzela kontrolu.

"Rečeno mi je da u posljednjih deset dana ukrajinska vojska nije uspjela da probije rusku odbranu na bilo koji značajniji način. Oni su vratili samo još dvije kvadratne milje teritorije od Rusije", istakao je Herš.

Herš: Zelenskom će trebati 117 godina da vrati izgubljene teritorije

Američki istraživački novinar Sejmor Herš naveo je danas u svom novom članku, pozivajući se na izvore u obavještajnoj zajednici, da će ovim tempom kako sada napreduje ukrajinska kontraofanziva, Kijevu trebati više od 117 godina da vrati sve teritorije nad kojima je Rusija preuzela kontrolu.

"Rečeno mi je da u posljednjih deset dana ukrajinska vojska nije uspjela da probije rusku odbranu na bilo koji značajniji način. Oni su vratili samo još dvije kvadratne milje teritorije od Rusije", istakao je Herš.

Nivo vode kod "Kahovke" izjednačio se sa Dnjeprom

Nivo vode kod otvora brane hidroelektrane "Kahovka" sada je izjednačen sa nivoom rijeke Dnjepar, a korito rijeke kod Nove Kahovke je potpuno izmijenjeno, javio je novinar agencije TASS sa lica mjesta.

Voda se sada u potpunosti povukla da ulica grada, a rezervoar je postao plići, zajedno sa Dnjeprom. Dno rijeke sada je otkriveno.

Nakon pada nivoa vode, otvori koji su puštali vodu iz rezervoara u Dnjepar prestali su da funkcionišu. Uništena brana sada je vidljiva.

Vidljiva su i ostrva nizvodno, ali se promijenio njihov položaj i sada su bliže desnoj obali Dnjepra.

Moskva neće prihvatiti mirovni samit u Švajcarskoj

Ruski ambasador u Švajcarskoj Sergej Gramonin rekao je da Moskva ne može prihvatiti mirovni samit o Ukrajini u Švajcarskoj nakon što se ta zemlja pridružila evropskim sankcijama Moskvi.

On je istakao da je Švajcarska izgubila svoju reputaciju neutralnosti.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski predložio je tokom obraćanja u parlamentu u Švajcarskoj početkom mjeseca da bi ta zemlja mogla da djeluje kao posrednik.

Garmonin je u intervjuu za list "Temp" rekao da Rusija neće prihvatiti da Švajcarska bude domaćin takvog sastanka.

"Švajcarsko zastupanje i posredovanje ne dolaze u obzir. Švajcarska je, nažalost, izgubila svoj status neutralne države i ne može više da djeluje kao posrednik ili zastupnik interesa", naglasio je Garmonin.

MO Rusije: U napadu na Kramatorsk poginula dva ukrajinska generala

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su dva ukrajinska generala, do 50 oficira Oružanih snaga Ukrajine, kao i do 20 stranih plaćenika i vojnih savjetnika poginuli u visokopreciznom udaru ruske vojske na Kramatorsk, koji je izveden 27. juna.

Kako je navedeno u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, udar je izveden na punkt privremenog razmještaja 56. motorizovane pješadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine, a oficiri koji su poginuli učestvovali su na sastanku štaba, prenosi RIA Novosti. Ukrajinske službe za vanredne situacije saopštile su danas da je broj poginulih u ruskom raketnom napadu na restoran u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku povećan na 12, nakon što je još jedno tijelo izvučeno iz ruševina. Kramatorsk je grad na liniji fronta na istoku Ukrajine, u kojem se nalazi regionalni štab ukrajinske vojske.

Saljdo: Ruske snage uništile šest ukrajinskih vojnih čamaca na Dnjepru

Ruske snage su u protekla dva dana potopile šest vojnih čamaca sa više od 30 ukrajinskih vojnika koji su pokušavali da pređu rijeku Dnjepar u Hersonskoj oblasti, saopštio je danas proruski vršilac dužnosti regionalnog guvernera Vladimir Saljdo.

-U protekla dva dana, artiljetijske jedinice iz borbene grupe Dnjepar potopile su šest čamaca u kojima je preko 30 ukrajinskih militanata pokušalo da pređe reku i pristane u blizini mosta Antonovka na lijevoj obali - naveo je Saljdo, prenosi TASS.

On je dodao da je sinoć uništen čamac pun ukrajinskih vojnika koji su pokušali da se evakuišu.

Istražna komisija Rusije: Krivični postupak protiv 160 stranih plaćenika

Istražna komisija Rusije saopštila je da je pokrenula krivični postupak protiv 160 stranih plaćenika koji se bore na strani Ukrajine.

Papin izaslanik danas sa patrijarhom Kirilom

Kardinal Mateo Zupi, mirovni izaslanik pape Franje za Ukrajinu, sastaće se danas sa patrijarhom moskovskim i cijele Rusije Kirilom, rekao je apostolski nuncije u Rusiji Đovani d’Anijelo.

-Poslije podne ćemo se sastati sa Njegovom svetošću patrijarhom Kirilom, a uveče će biti crkvena služba, tokom koje će se kardinal sastati sa katoličkom zajednicom - rekao je D’Anijelo stanici "Rainjuz24".

Zupi je juče razgovarao o humanitarnim pitanjima sa savjetnikom ruskog predsjednika Vladimira Putina za spoljnu politiku, podsjeća Rojters.

Ukrajina: Broj poginulih u Kramatorsku porastao na 12

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na restoran u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku porastao je na 12, nakon što je još jedno telo izvučeno iz ruševina, saopštile su ukrajinske službe za vanredne situacije.

Među poginulima je troje djece, navodi se u objavi na Tviteru i dodaje da je 60 ljudi povrijeđeno, uključujući jedno dijete. Raniji izvještaji su govorili o četvoro djece među poginulima.

Kako se dodaje, hitne i spasilačke operacije su završene.

Lavrov: Zapad nije iznio ozbiljne prijedloge za ukrajinsko pitanje

Zapadne zemlje još nisu dale ozbiljne prijedloge za rešenje sukoba u Ukrajini, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Moskva je uvijek isticala da je spremna da razmotri sve prijedloge koji su ozbiljne prirode.

-Do sada nismo vidjeli nijednu ideju ove vrste. U velikoj mjeri, bilo je spekulacija o tome da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski planira da sazove neki mirovni forum bez učešća Rusije - rekao je Lavrov za ruski Kanal 1, prenosi TASS.

Lavrov je dalje naveo da je Zapad „pozvao nekoliko zemalja Trećeg svijeta na međunarodni sastanak o Ukrajini u Kopenhagenu 24. juna, na koji Rusija nije bila pozvana i „pokušao je da im ispere mozak pokušavajući da obezbedi njihovu podršku mirovnoj formuli Zelenskog“.

-Čuo sam da su tu korišćene neke beskurpulozne tehnike. Na trezvene primjedbe da je plan Zelenskog nerealan, jer podrazumijeva kapitulaciju, uslijedio je ovakav odgovor: ne morate da podržavate cijeli plan. Ima i tačaka koje se ne tiču rata, kao što su pitanja hrane, energetske i nuklearne bezbjednosti. Zato ne brinite, neka zemlje Afrike, Latinske Amerike i Azije izaberu po jednu tačku - rekao je Lavrov.

On je ocijenio da je to veoma lukav pristup da se ubijede partneri da izaberu i potpišu nešto što je prihvatljivo, kao što je potreba za jačanjem prehrambene i energetske bezbjednosti.

-Rusija nikada nije odbila da pregovara - istakao je Lavrov i poručio da oni koji odbijaju da pregovaraju, uključujući Zapad i Ukrajinu, treba da shvate da što duže odlažu mirovni proces, to će biti teže doći do dogovora.

Zelenski: Ukrajina će nastaviti da ulaže pravne napore da kazni ruske agresore

-Ukrajina će nastaviti da ulaže pravne napore kako bi obezbijedila da međunarodni instrumenti funkcionišu u kažnjavanju svih ruskih terorista i države agresora - izjavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u svom večernjem obraćanju naciji na kraju 490. dana rata, prenosi Ukrinform pozivajući se na pres-službu predsednika .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana